Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alerte de călătorie actualizate.…

DOC Alerte de călătorie actualizate. Ce documente trebuie să prezinte cetățenii R. Moldova la intrarea în mai multe țări, în contextul pandemiei de COVID-19

Imagine-simbol: Digi 24

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) a actualizat vineri, 13 august, alertele de călătorie. Cetățenii moldoveni la intrarea în mai multe țări trebuie să prezinte dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) sau polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru noul coronavirus, în funcție de restricțiile impuse de autoritățile străine.

România

Începând cu 1 iunie 2021, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Măsura carantinei

Măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din R. Moldova, pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor care vin din UE/ SEE/ Confederația Elvețiană). Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.

„Atragem atenția că, pot fi exceptate de la măsura carantinei persoanele care vin din zona verde și rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă testul RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în România sau îmbarcării”, se arată în document.

Ucraina

În Ucraina a fost introdusă carantină adaptivă până la data de 1 octombrie 2021.

Restricții la intrare:

În conformitate cu prevederile Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.1236 din 9 decembrie 2020 (cu modificările Hotărârii nr.787 din 28.07.2021) cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

  • rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei sau certificat medical emis de autoritățile medicale ale R. Moldova ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS.

Potrivit MAEIE, cetățenii R. Moldova la intrare în Ucraina din data de 5 august, curent, (cu excepția celor care dispun de certificate medicale ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS, precum și celor sosiți din Federația Rusă și Republica India) vor fi impuși să instaleze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Acasă” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care se începe la 72 de ore după trecerea hotarului.

Vedeți mai jos mai multe informații privind alertele de călătorie pentru fiecare țară în parte:

În ultimele zile, în R. Moldova a început să crească numărul cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus. Vineri, 13 august, au fost confirmate alte 283 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și trei decese.

De pe data de 26 iulie, municipiul Chișinău a intrat din nou sub cod galben în legătură cu creșterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus din ultimele săptămâni.