Dilema lui Stoianoglo – între demisie și demitere. Evaluarea procurorului general legiferată în primă lectură

Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de lege cu privire la evaluarea activității Procurorului General al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo. Măsura este lăudată, dar și criticată de unii experți juridici.

Potrivit proiectului semnat de un grup de deputați PAS, legea cu privire la activitatea Procuraturii se completează cu un articol intitulat „Evaluarea performanțelor Procurorului General”. Astfel, activitatea Procurorului General ar urma să fie evaluată de o comise ad-hoc constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, la sesizarea Președintelui RM sau a cel puțin trei membri CSP.

Comisia compusă din 5 membri va avea câte un reprezentant al Președinției, Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorului și unul la propunerea Procurorului General. La evaluarea procurorului se acordă calificativele „bine”, „foarte bine”, „excelent” sau „eșuat”. În cazul calificativului „eșuat”, CSP propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

O altă parte a acestui proiect se referă la micșorarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor – de la 15 la 12. Astfel, sunt excluși din componență Procurorul General, Procurorul șef al Găgăuziei și Președintele Uniunii Avocaților. Astfel, în componența CSP rămân mai mulți reprezentanți ai societății civile și mediului academic decât cei al sistemului procuraturii.

Principalul promotor și cel care a inițiat proiectul de lege votat astăzi este Sergiu Litvinenco, actual deputat PAS și ministru al Justiției.

Critici de la unii experți

Vladislav Gribincea, director al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, spune că proiectul de lege ar crea posibilitatea apariției unui procuror controlat politic. „Asemenea practici creează precedente periculoase și pune Procurorul General la cheremul politicienilor. Oricât de bine intenționați nu ar fi ultimii, un procuror dependent de politic este mai periculos decât unul cu performanțe modeste”, spune Gribincea.

Pentru ca să evite o eventuală „bilă neagră” pentru PAS, expertul Dionis Cenușă le recomandă să trimită acest proiect la Comisia la Veneția și să fie lansată o evaluare independentă a activității lui Alexandru Stoianoglo, dar cu participarea experților europeni.

Laude de la alți experți

Expertul Watchdog Valeriu Pașa spune că „Noua lege propune scoaterea Consiliului Procurorilor de sub controlul procurorilor. Adică a procurorului general. Legea prin care s-a consolidat autonomia procurorilor și de fapt atotputernicia procurorului general a fost proastă”.

Efectiv, acesta consideră că totul trebuie să vină la pachet cu reformarea Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel, se va crea o balanță între procuror și CSP prin introducerea unei componențe în care procurorii să nu dețină majoritatea.

În așa fel, evaluarea Procurorului General, la pachet cu un CSP constituit din societatea civilă, va însemna o oarecare independență a instituției.

Legea e pentru demisia lui Stoianoglo?

Concret, nu. Dar în practică – da. Legea propusă de PAS nu poate duce deocamdată la demisia lui Alexandru Stoianoglo. Totuși, în ultima săptămână e fost vociferată tot mai mult nemulțumirea față de activitatea acestuia, inclusiv din partea președinției și membrilor majorității parlamentare.

„Avem mai multe situații când personaje responsabile de abuzuri majore, implicate în ilegalități, în acte de corupție mare, au părăsit Republica Moldova, sunt în căutare internațională și se vede lipsa de progrese din partea organelor statului pentru readucerea lor și pentru sancționarea sau tragerea la răspundere a acestor oameni”, a fost reproșul Maiei Sandu la activitatea lui Alexandru Stoianoglo.

Totodată, în debutul argumentării lui Sergiu Litvinenco a proiectului, deputatul PAS menționa că „Stoianoglo ar fi trebuit să-și dea demisia a doua zi după rezultatele alegerilor din 11 iulie”.

Acum câteva zile, Procuratura Generală anunța ca replică la atacurile Președinției și deputaților PAS că „Nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab și, la moment, nu vedem rostul de a mai comenta ceva. Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”.

„O reacție mai nepotrivită a Procuraturii Generale nici nu îmi închipuiam. Unicul instrument pe care îl are Procuratura este pornirea dosarelor penale împotriva politicienilor. Cred că e ultimul lucru de care are nevoie acum Procuratura”, a catalogat Gribincea declarația Procuraturii.

Respectiv, deputații PAS promovează această lege utilizând două argumente simultan. Pe de o parte, ei spun că intenția este să aducă în concordanță legea cu Constituția cu scopul de a institui un mecanism de evaluare a activității procurorului.

Pe de altă parte, aceeași deputați spun că sunt nemulțumiți de activitatea lui Stoianoglo, pe care îl acuză că „a eliberat hoți” și invocând faptul că „rezultatele alegerilor din 11 iulie 2021 au fost un semnal din partea societății că Stoianoglo trebuie demis”, conform argumentării lui Sergiu Litvinenco.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.