19:09:19 18.04.2024
Stiri

DOC // CNESP a OPTIMIZAT unele măsuri antiepidemiologice privind intrarea/ieșirea din R. Moldova. Fișa epidemiologică va deveni ELECTRONICĂ. În R. Moldova se va putea intra și în baza rezultatului unui test rapid-antigen

Actualitate 13.08.2021 17:19 Vizualizări4750 Autor: Ziarul National
DOC // CNESP a OPTIMIZAT unele măsuri antiepidemiologice privind intrarea/ieșirea din R. Moldova. Fișa epidemiologică va deveni ELECTRONICĂ. În R. Moldova se va putea intra și în baza rezultatului unui test rapid-antigen


Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP), întrunită astăzi în ședință, a luat mai multe decizii privind optimizarea măsurilor antiepidemipologice.

„Suntem o guvernare care dorește să fie utilă pentru cetățeni. Încercăm să optimizăm oricare măsură epidemiologică care vine să combată pandemia. Ne dorim ca aceste măsuri să nu fie o barieră în dezvoltarea economică și în viața noastră de zi cu zi. Cifrele și situația pandemică se înrăutățește și asta se întâmplă în toată Europa. Acest val e legat inclusiv de creșterea sezonieră, care va veni toamna. Noi trebuie să fim pregătiți, dar oamenii nu trebuie să întâlnească diferite bariere, care le fac viața mult mai grea”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Potrivit sursei citate, una dintre măsuri prevede ca în incinta Aeroportului Internațional Chișinău să aibă acces doar călătorii, nu și cei care în însoțesc: „Astfel nu vom admite o aglomerare și mai mare. De asemenea, vom optimiza traficul la intrarea în R. Moldova, dar și la ieșire”.

Ala Nemerenco a mai adăugat că fișa epidemiologică pe hârtie, completată la intrarea în R. Moldova, este deja depășită și nu corespunde tendințele de modernizare existente în țările vecine. „Împreună cu Agenția de Guvernare Electronică, vom elabora și implementa o serie de soluții digitale, pentru ca să eficientizăm controlul respectării măsurilor de prevenire și controlul infecției.

În acest sens, de la 1 octombrie vom avea un certificat unic de vaccinare, care va fi comun cu cel de testare și vindecare după COVID. Va fi și un sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice pentru pasageri și călători care traversează frontiera de stat. Vom continua să lucrăm cu Agenția Guvernare Electronică pentru a crea o aplicație mobilă pentru supravegherea persoanelor care intră în regim de izolare sau în tratament la domiciliu.

Ala Nemenco a mai adăugat că se va facilita traversarea cât mai rapidă a frontierei de stat, pentru a nu provoca aglomerații inutile. Astfel, persoanele vaccinate și care vor avea un test negativ vor traversa foarte rapid frontiera. „Introducem suplimentar rezultatul negativ al unui test antigen rapid, care nu este mai vechi de 24 de ore. Acesta este valabil pentru călătorii care vin în R. Moldova dintr-o țară care nu e la mare depărtare. Totodată, persoanele care intră în R. Moldova pot prezenta un document confirmativ că au făcut boala în perioada cuprinsă între a 15-a zi și cea de-a 180 zi (șase luni). Dacă cei care trec frontiera nu au un așa certificat, atunci se acceptă un act care atestă prezenta anticorpilor. Documentul poate fi în limbile română, engleză, franceză, italiană sau rusă și este valabil pe durata unei perioade de 90 de zile din data efectuării investigației”.

Persoanele care nu vor avea actele enumerate mai sus vor fi obligate să respecte regimul de autoizolare de 14 zile și vor completa fișa epidemiologică. De asemenea, acestea vor fi obligate să semneze și o declarație pe propria răspundere.

„În cazul minorilor până la 14 ani, părinții sau persoanele care îi însoțesc vor semna fișa și declarație. Regimul de izolare poate fi întrerupt la a șaptea zi, dacă persoanele fac un test PCR sau un test rapid. Acestea sunt excepțiile introduse și vom lucra la actualizarea deciziilor anterioare, ca să le ajustăm și să fie prietenoase cu cetățenii”, a conchis Ala Nemerenco.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md