Dorina Tătaru: o afacere de succes în domeniu producerii fructelor presupune, în primul rând, să studiem atent piața

13 Aug. 2021, 15:15
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
13 Aug. 2021, 15:15 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Dorina Tataru este o tânără antreprenoare care administrează împreună cu membrii familiei o afacere în domeniul producerii fructelor. Împreună cu familia au lansat întreprinderea Dor-Fruct Group SRL în satul Pitușca, Călărași, aceștia dețin livezi de cireș, prun și piersic plat.

„Încă din perioada când îmi făceam studiile am înțeles că îmi văd viitorul acasă, în Moldova și îmi doream să pun bazele unei afaceri. Tata se ocupa cu exportul de fructe, în special cireșe. De aici a și apărut ideea să ne axăm pe cultivarea profesională a fructelor”, a relatat Dorina.

Întreprinderea Dor-Fruct Group SRL a fost lansată în 2019,în satul Pitușca, Călărași. Mai întâi au fost înființate suprafețe de livadă intensivă de cireș. Inițial livada a fost plantată pe 11 hectare, scrie MoldovaFruct.

„Tata a fost cel care mi-a oferit întreg suportul în selectarea soiurilor. Materialul săditor a fost importat din Italia. Am ales soiuri rezistente, dar și solicitate de consumatori: Kordia, Regina și Royal Helen”, spune tânăra antreprenoare.

Ulterior întreprinderea a plantat prun, dar și piersic plat – o cultură relativ nouă, dar de perspectivă pentru Republica Moldova. În vara aceasta a fost adunată prima recoltă de persic, fructele fiind comercializate preponderent pe piața locală. Pe viitor, Dor-Fruct Group SRL planifică să își extindă suprafețele cu livezi, să instaleze plasa antigrindină și să modernizeze în continuare plantația.

„Avem instalat un sistem de irigare și urmează să facem și alte investiții. Suntem orientați la export și pentru viitor am dori să reușim să exportăm fără intermediari”, spune Dorina.

Tânără este implicată plenar în activitatea întreprinderii: se ocupă de gestionarea finanțelor, administrare, dar și de monitorizarea lucrărilor în câmp.

„Am studiat Finanțe și Bănci, un domeniu care nu prea are tangență cu agricultura, dar nu-mi regret alegerea. Consider că, pentru o afacere de succes în domeniu producerii fructelor este necesar în primul rând să studiem atent piața, să facem analizele de bază: ale solului, apei, să alegem corect terenul, unde alegem să plantăm, soiuri rentabile pentru a minimiza riscurile și să implementăm tehnologii moderne de producere”, afirmă producătoarea.

Dor-Fruct Group SRL este o afacere de familie în care fiecare membru are sarcinile proprii care au fost divizate din start.

„Suntem implicați în gestionarea cu succes a afacerii și suntem siguri că în câțiva ani vom obține rezultate remarcabile”, subliniază Dorina Tataru.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău