Concurs – anulat, urmează candidat – selectat, apoi numit de Parlament! Legea CNA, modificată de deputații PAS

13 Aug. 2021, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Aug. 2021, 17:34 // Actual //  MD Bani

Noul candidat la funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA) urmează să fie propus de cel puțin 20 de deputați plenului Parlamentului pentru a fi aprobat. Astfel, s-a anulat concursul pentru desfășurarea acestei funcții, deputații aprobând un proiect de lege în acest sens, în prima lectură, pentru care au votat doar deputații PAS, cei din opoziție criticând dur această inițiativă, scrie Realitatea.md.

Proiectul de lege prevede ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Totodată, Comisia juridică, numiri și imunități va verifica corespunderea candidaților propuși la cerințele stabilite și va prezenta Parlamentului avize privind întrunirea condițiilor legale de numire în funcție.

Inițiativa legislativă, elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea Partidului Acțiune. Autorii proiectului menționează că aprobarea prezentului proiect de lege va permite implicarea plenară a CNA în realizarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia și exercitarea atribuțiilor în domeniul combaterii corupției.

De asemenea, deputații afirmă că s-a recurs la această metodă pentru a preveni trucarea concursului, așa cum s-a atestat în 2019, când a fost ales și numit actualul director al CNA. BECS a criticat inițiativa și nu a votat, motivând prin faptul că asemenea funcții trebuie expuse la concurs deschis și nu efectuate prin numiri.

Proiectul urmează să fie votat în lectura a doua.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 14:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 14:45 // Actual //  Lupu Eduard

Locuitorii din Găgăuzia își pot retrage banii de pe cardurile MIR emise de băncile din Federația Rusă, potrivit informațiilor Sberbankului transnistrean, citate de rupor.md.

„Deservim cardurile MIR rusești. Chiar și cetățenii străini pot retrage bani de la orice sucursală bancară din Transnistria. Pentru a face acest lucru e nevoie de un card de migrație și un pașaport. La efectuarea unei operațiuni de către cetățeni străini se percepe un comision de 2%. Banii pot fi ridicați în ruble transnistrene și ruble rusești”, se arată ă mesajul băncii.

Anterior, Președintele Adunării Populare din Găgăuzia Dmitrii Konstantinov declara că peste 8 mii de pensionari și bugetari din Găgăuzia au primit primele plăți pe cardurile bancare MIR.

Într-o reacție pentru BANI.MD, Biroul de Reintegrare susține că: „pe teritoriul Republicii Moldova sistemul de plăți cu carduri este autorizat de către Banca Națională a Moldovei, care, din câte se cunoaște nu a emis asemenea autorizații. În același timp, perimetrul transnistrean urmare a nereglementării conflictului nu poate fi supravegheat efectiv și este inaccesibil pentru desfășurarea activității instituțiilor bancare licențiate de Banca Națională a Moldovei”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău