Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind evaluarea procurorului general

Irina Odobescu
13/08/2021
Captură: privesc.eu

Parlamentul a aprobat, vineri, în prima sa ședință extraordinară, proiectul de amendare a Legii Procuraturii care include un mecanism de evaluare a performanței pocurorului general și demiterea lui în cazul constatării lipsei de rezultate în activitate. Proiectul a fost propus de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și a fost votat de 59 de deputați, toți din fracțiunea partidului pro-prezidențial  Acțiune și Solidaritate. Proiectul a fost criticat de deputații din opoziție, care susțin că majoritatea parlamengtară ar vrea să controleze astfel procuratura.     

„Avem demnitari, dar nu avem demnitari cu demnitate. Legea nouă vine cu soluții legislative, vine să asigure respectarea drepturilor și libertățile omului, un proces echitabil. Procurorul are un rol activ în inacțiunea și tergiversarea dosarelor de rezonanță. Inegalitate, nedreptate și inechitate, știrbesc din imaginea procuraturii. Procurorul general dispune de un șir de instrumente de control asupra tuturor procurorilor și ale dosarelor. Procurorul general are un rol extrem de important în apărarea statului de drept și în asigurearea luptei cu criminalitatea”, a spus Sergiu Litvinenco de la tribuna Legislativului.  

Ministrul Justiției, prezentând modificarea Legii procuraturii, a spus că „activitatea procurorul general este lipsită de un control efectiv ulterior și de o procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta își realizează atribuțiile sale în mod conștiincios și în interesul statului”. Litvinenco a punctat că odată ce este numit în funcție, activitatea procurorului general nu poate fi analizată sub aspectul calității. Nu există nici un mecanism legal, spune Litvinenco, pentru a sancționa acest tip de comportament.

În lipsa unui control efectiv asupra activității oricărui funcționar sau demnitar, mai subliniază Litvinenco, există riscul ca acesta să întreprindă „acțiuni ilegale în atribuțiile sale de serviciu”. Noul proiect de lege prevede crearea unei comisii de evaluare disciplinară din care vor face parte „persoane cu o reputație ireproșabilă”. Această comisie va evalua activitatea procurorului și îl va putea suspenda din funcție, dacă se va constată că nu înregistrează performanțe în activitate. Criteriile de evaluarea și componența comisiei urmează să fie definitivate în lectura a doua.

Opoziția nu a susținut modificările propuse la Legea Procuraturii. Deputatul socialist Vasile Bolea, a calificat proiectul de document drept unul prin care majoritatea parlamentarea ar vrea să-și subordoneze procurprul general. Deputatul a spus că Legea Procuraturii în vigoare a fost elaborată cu concursul mai multor organizații nternaționale și este una bună. Referitor la proeictul nou de amendare a legii, deputatul socialist a menționat că nu există expertizele necesare, nici avizele Guvernului și ale ministerelor de resort și nu a fost consultată Comisiei de la Veneția. „Proiectul respectiv nu a fost consultat cu Consiliului Superior al Procurorilor, instituție pe care vreți să o reformați. Astăzi nu e vorba despre reformarea procuraturii, ci acapararea acestei instituții. Trebuie să lucrăm la calitatea și independența acestei instituții”, a declarat Vasile Bolea.

Olesea Stamate, șefa Comisiei juridice, numiri și imunități, a confirmat, de la tribuna Legislativului, că Legea procuraturii nu are avizul Guvernului, al Consiliului Superior al Procurorilor, a Procuraturii Generale și nici nu au avut loc consultări publice. Cu toate acestea, Stamate a dat asigurări că avizele necesare vor fi până la examinarea în lectura a doua a proiectului de lege.

Mai mulți experți din societatea civilă au exprimat temerea că proiectul de lege propus de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, cu privire la Legea procuraturii ar putea să creeze un precedent periculos în ce privește demiterea procurorului general. Pentru a minimaliza riscurile, experții propun evaluarea activității procurorului de o comisie europeană și consultarea Comisiei de la Veneția până la votare și nicidecum post-factum. 

Irina Odobescu
13/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii