‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleConsumatorii germani - în așteptarea prunelor moldovenești

Consumatorii germani – în așteptarea prunelor moldovenești

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Din cauza că o bună parte din livezile de prun din sudul Germaniei a fost afectată de condițiile nefavorabile, exportatorii germani au apelat din nou la Republica Moldova pentru a achiziționa prune proaspete.

„Au fost afectate de îngheț plantațiile în special în sudul Germaniei. Soiurile timpurii au fost deosebit de afectate. Recoltarea a început cu două săptămâni mai târziu decât de obicei din cauza primăverii reci”, a declarat Kurt Halder, manager de vânzări la OGA/OGV NORDBADEN EG.

Anul trecut, importatorul a menționat că prunele moldovenești livrate de 6 companii moldovenești în Germania au avut „o calitate perfectă, iar gustul – deosebit”.

Potrivit lui, cererea de prune moldovenești pe piața Germaniei este înaltă, astfel că planifică să importe în acest sezon o cantitate similară celei din anul trecut, când au au fost livrate pe piața Germaniei peste 2400 de tone de prune moldovenești.

Potrivit datelor Serviciului Vamal de Stat, în luna iulie 2021 Republica Moldova a exportat 1095 de tone de prune, principalele țări importatoare fiind: Rusia, România, Polonia, Belarus și Lituania.

Importurile de prune pe piața Germaniei sunt planificate a fi inițiate la sfârșitul lunii septembrie. Cerințele de bază pentru un export de succes sunt certificările GlobalG.A.P. și GRASP (pentru care în acest an au optat 17 producători), dar și calitatea corespunzătoare a fructelor.

În ultimii ani, fructele moldovenești au cucerit noi piețe. În 2020, aproape 47 de mii de tone de prune au fost exportate, mai mult de jumătate dintre acestea ajungând pe piețele Uniunii Europene, inclusiv Italia, Franța, Croația, Polonia, Germania și Austria.

‹ adv ›

Suprafețele cultivate cu prun în Moldova sunt de 22 de mii de hectare, iar producția anuală constituie aproximativ 100 de mii de tone. Soiurile cultivate permit livrarea acestora pe piețele externe din iulie până în luna noiembrie, cele mai populare soiuri fiind Stanley și President.

Amintim că, potrivit bazei de date ONUîn anul 2020, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 la nivel mondial după cantitatea de prune exportată.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›