Veterani MAI cer eliberarea lui Pînzari și „tragerea la răspundere a celor care au fabricat” dosarul Direcției 5

Membrii Asociației Veteranilor Serviciilor Operative ale Organelor Afacerilor Interne și-au exprimat, printr-o declarație comună „indignarea față de de acțiunile întreprinse de organele responsabile în raport cu ex-șeful IGP, Alexandru Pînzari”, reținut în dosarul Direcției 5. Totodată, aceștia solicită eliberarea imediată a lui Pînzari și tragerea la răspundere a celor „ce au fabricat acest dosar”.

Foto: IGP

„Pentru noi, cei care am activat o viață în sistemul organelor de interne, este absolut evident că dosarul lui Alexandru Pînzari este cusut cu ață albă și nu există nici un motiv real pentru plasarea domnlui în arest și pentru punerea sub învinuire. Calificăm cele ce i se întâmplă acum ca pe o gravă sfidare a legislației în vigoare, o încălcare grosolană a drepturilor omului, o sfidare a bunului simț și o batjocură în adresa întregului sistem polițienesc.

Alexandru Pînzari și-a făcut cinstit datoria în fruntea IGP și rămâne unul dintre cei mai eficienți conducători ai Poliției Naționale din anii de independență. Pe durata aflării în fruntea IGP a fost mereu preocupat de faptul ca poliția să-și facă datoria față de cetățeni la cel mai înalt nivel, iar încrederea cetățenilor în poliție să crească continuu, lucruri care s-au întâmplat. De aceea, modul în care este tratat Alexandru Pînzari acum este și un atentat la rezultatele frumoase pe care le-a înregistrat.

Dat fiind cele menționate, cerem eliberarea imediată a lui Alexandru Pînzari și tragerea la răspundere a celor ce au fabricat acest dosar, care compromite imaginea Republicii Moldova ca stat de drept”, se menționează în declarația membrilor Asociației Veteranilor Serviciilor Operative ale Organelor Afacerilor Interne.

Fostul ministrul al Apărării, Alexandru Pînzari, a fost reținut în dosarul Direcției 5. Pînzari a venit cu un comentariu, susținând că „ar fi bine să nu se grăbească nimeni să-l ardă pe rug”.

Ulterior, și Partidul Democrat din Moldova a venit cu o reacție. Formațiunea a condamnat atacurile la adresa fostului ministru al Apărării și a solicitat „tuturor să nu se grăbească să îl judece”. În opinia democraților, „prin reținerea acestuia, unii dintre cei care ar fi trebuit până acum să lupte cu hoții și corupții încearcă astfel să se dea bine pe lângă noua putere”.

În cadrul aceluiași dosar au fost reținuți șeful Inspectoratului de Politie al mun. Bălți, un inspector din cadrul Poliției de Frontieră și președintele Asociației FEA.

La 1 august, fostul şef al Inspectoratului General de Poliţie a primit 30 de zile de arest. Hotărârea a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. După pronunțarea hotărârii, Pînzari a fost escortat de mascații de la SIS. El a declarat că decizia instanței este ilegală.

Avocații lui Pînzari au făcut recurs la Curtea de Apel, care însă a fost respins.


Pub