FinTech 2021: Află ce proiecte de dezvoltare a domeniului sunt implementate în Moldova

Dezvoltarea tehnologică a determinat startup-urile Fintech din Moldova să plaseze inovația tehnologică în centrul activității lor. Pentru a promova noua industrie și a propulsa soluțiile digitale direct în companiile financiare din țara noastră, Startup Moldova cu suportul partenerilor generali Moldova Agroindbank și Mastercard, dar și a partenerilor USAID și Suedia au lansat în cadrul proiectului TEKWILL – „Verticala FinTech 2021”. Vorbim despre un program amplu care conectează diferiți actori din industrie și creează colaborări pentru ascensiunea inovațiilor în domeniul FinTech din Moldova.

Adam Amberg, Șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei: „Industria IT din Moldova a cunoscut o creștere rapidă în ultimii ani și a devenit unul dintre cele mai dinamice și competitive sectoare ale economiei moldovenești. Ca parte a sprijinului transformării digitale  și al sectorului IT din Moldova, Suedia susține industria FinTech. Suntem convinși că startup-urile și companiile financiare și IT din Moldova sunt părți cruciale pentru a aduce beneficii întregii societății. Credem că sectorul va deveni mai puternic și că vor fi create multe locuri de muncă bine plătite, oferind astfel un viitor mai atractiv pentru tinerii din Moldova.”

Brian Wittnebel, director adjunct, USAID Moldova: „Unul dintre domeniile cu un mare potențial de dezvoltare în Republica Moldova este tehnologia financiară. Asta pentru că IT-ul accelerează procesele și schimbă paradigmele, iar startup-urile și specialiștii din sfera IT pot deveni mai implicați și pot contribui la procesul de digitalizare a serviciilor în sfera financiar-bancară. Verticala FinTech 2021 își propune să ajute acest sector să colaboreze și să găsească conexiuni, pe de-o parte, în detectarea problemelor cu care se confruntă companiile bancare din țară și, pe de altă parte, în oferirea soluțiilor IT relevante pentru a schimba modul în care aceste servicii sunt furnizate de companii.”

Programul aduce mai multe beneficii, printre care: dezvoltarea pieței locale, creșterea antreprenoriatului FinTech, atragerea noilor oportunități de resurse financiare și sporirea competitivității internaționale. Acesta este conceput pentru a ajuta startup-urile să dezvolte soluții financiare inovatoare, centrate pe tehnologie și accesibilitate.

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC: „FinTech-ul reprezintă o verticală de perspectivă pentru TEKWILL. Deși am încercat să aducem comunitatea de mai multe ori împreună, anul acesta am reușit să oferim câteva programe concrete, cum ar fi Acceleratorul FinTech, Hackathon-ul FinTech și o conferință, planificată în toamnă. Mai mult, ne dorim și deschiderea unui FinTech Hub în 2021 într-o altă locație în centrul orașului, la ASEM, ca să dezvoltăm și să dăm un suflu nou industriei.”

Participanții programului au fost susținuți să acceseze resurse, să creeze produse FinTech și să le prezinte. Aceștia au fost ghidați de experți, mentori și trackeri pentru a-și valorifica cât mai eficient potențialul și a se extinde atât pe piața locală, cât și pe cea internațională.

Tatiana Doroschevici, CEO Keen Payments: „Startup-ul nostru este conceput pentru a conecta clienții cu vânzătorii. Noi îi ajutăm pe cei care își deschid un magazin online și vor să primească plăți de pe diferite carduri. Implementăm această opțiune mult mai ușor decât băncile din Moldova. Credem că acceleratoarele sunt un ajutor enorm pentru cei noi in domeniu. De ce? În primul rând, oferă multă informație de la mentori și trackeri care te îndrumă, te învață și te ajută să-ți pui în aplicarea ideea pentru a obține un rezultat final”.

Maxim Grosul, reprezentant AutoPiata: „Eu consider că fiecare startup trebuie să participe la Acceleratorul Fintech, pentru a va afla multe lucruri noi și a lucra cu tehnologii în trend. Eu sunt specializat mai mult pe partea tehnică și nu aveam prea multe cunoștințe în marketing, business, clienți, de aceea mentorii m-au ajutat să-mi construiesc afacerea mai eficient și m-au direcționat în rezolvarea problemelor.”

Daniel Hangan, reprezentant PayA: „Acceleratorul Fintech ne-a ghidat în anumite domenii în care noi nu eram atât de experimentați, ne-a oferit acces la experți și oameni cu experiență care să ne poată ajuta. La Accelerator procesul se întâmplă mult mai rapid. Consider că mai multe idei și mai multă experiență îți oferă mai multe perspective pentru dezvoltarea afacerii.”

„Verticala FinTech 2021” a inclus un Hackathon de 2 zile în cadrul căruia au fost selectate 11 echipe cu cele mai practice idei pentru industria financiară. Ulterior, echipele au participat la un Accelerator de dezvoltare și aplicare a soluțiilor financiare digitale. Cele mai inovatoare soluții au avut posibilitatea de a fi integrate în cadrul Moldova Agroindbank. Programul se va încheia în toamnă cu o conferință la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare.

Programul FinTech Moldova 2021 este organizat cu sprijinul Moldova Agroindbank și Mastercard, de către Startup Moldova, cu susținerea USAID și Suedia în cadrul proiectului Tekwill.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare