15:21:08 16.04.2024
Stiri

SCHEMĂ // Cum a fost FRAUDAT bugetul de stat pe parcursul anului trecut cu cel puțin 100 de MILIOANE de lei: TIR-uri cu benzină care nu ajungeau niciodată în Ucraina

Actualitate 12.08.2021 11:55 Vizualizări3914 Autor: Ziarul National
SCHEMĂ // Cum a fost FRAUDAT bugetul de stat pe parcursul anului trecut cu cel puțin 100 de MILIOANE de lei: TIR-uri cu benzină care nu ajungeau niciodată în Ucraina
Poză simbol


Mii de TIR-uri pline cu benzină și motorină care au intrat în anul 2020 în R. Moldova și au fost declarate ca fiind reexporturi către Ucraina nu au mai ajuns niciodată în statul vecin, iar produsele petroliere au fost comercializate la noi în republică, fără achitarea impozitelor aferente la bugetul de stat.

Schema de fraudare a bugetului de stat a fost făcută publică de către expertul economic Veaceslav Ioniță.

Sursa citată a calculat că, prin aceste exporturi fictive, bugetul de stat a ratat cel puțin 100 de milioane de lei numai în anul 2020.

„În ultimii ani de zile ia amploare un fenomen mai nou pentru R. Moldova - exportul de produse petroliere în Ucraina. Astfel, în 2020 exporturile au constituit 6,9 milioane de dolari sau 16,8 mii de tone de produse petroliere, de patru ori mai mult decât acum cinci ani. Dacă sumăm exporturile pentru cinci ani, obținem un volum de 60 de mii de tone de produse petroliere. Iar asta sunt două mii de TIR-uri cu benzină. Ar fi un motiv de bucurie, doar că Ucraina nu a importat NIMIC de la noi. Cum adică: noi exportăm, iar Ucraina nu importă? Simplu.

E o nouă schemă de fraudare a bugetului de stat. Exporturi fictive în Ucraina. Benzina și motorina intră în R. Moldova și sunt declarate ca reexporturi în Ucraina, doar că ele niciodată nu mai ajung în Ucraina. În ultimii cinci ani, peste 2 000 de TIR-uri cu cisterne au intrat în R. Moldova și au dispărut.

Toate aceste TIR-uri au ajuns pe piața tenebră din Moldova, care a înflorit în ultimii ani. Doar anul trecut și doar prin această schemă, bugetul de stat a fost fraudat cu circa 100 de milioane de lei”, a scris Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Expertul vorbește despre trei scheme de fraudare a bugetului de stat pe piața tenebră a produselor petroliere, cum ar fi vânzări fictive către agricultori și transportatori pentru consum propriu, vânzări fictive în Transnistria și exporturi fictive.


De asemenea, Ioniță susține că toate problemele de pe piața produselor petroliere pot fi rezumate în trei probleme de bază:

1. Monopolul instituit prin lege. Drept rezultat numai trei companii au dreptul de import și impun tuturor regulile lor;
2. Economia tenebră, prin care anual bugetul de stat este fraudat cu sute de milioane de lei;
3. Haosul în reglementare

„În prezent, prin culoarele Parlamentului circulă un proiect de lege, care evident nu rezolvă niciuna dintre problemele enunțate mai sus din simplul motiv că acest proiect a fost scris de ANRE în interesul monopoliștilor. De ce ANRE promovează interesul unui grup restrâns de monopoliști mai mult sau mai puțin mi-i clar. Sunt sigur că președintele țării, dacă va solicita informații de la Serviciul de Informații și Securitate, va primi un raport amplu la acest subiect. Ce nu mi-i clar este de ce unii deputați tineri își pătează reputația cu acest proiect dubios”, a mai scris Ioniță pe pagina sa.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md