18:11:30 19.04.2024
Stiri

Reacție după întrevederea dintre Dmitri Kozak și Maia Sandu: „E ciudat că Maia Sandu s-a adresat Rusiei să ne ajute să rezolvăm problema transnistreană… Ce fel de SOLUȚIE a propus șeful statului? Sau iarăși așteaptă inițiativa Rusiei?”

Actualitate 12.08.2021 13:34 Vizualizări3797 Autor: Ziarul National
Reacție după întrevederea dintre Dmitri Kozak și Maia Sandu: „E ciudat că Maia Sandu s-a adresat Rusiei să ne ajute să rezolvăm problema transnistreană… Ce fel de SOLUȚIE a propus șeful statului? Sau iarăși așteaptă inițiativa Rusiei?”


Este bine că președintele Maia Sandu s-a întâlnit cu șeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, însă nu este clar la ce concluzii s-a ajuns în privința relațiilor bilaterale, inclusiv în privința retragerii trupelor și armamentului rusesc de pe teritoriul R. Moldova, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Potrivit lui Negru, trimisul lui Putin la Chișinău a părut optimist după întrevederea cu Maia Sandu. Nu același lucru se poate afirma despre președintele R. Moldova.

„E bine că s-au întâlnit, e bine că se discută. Dar nu am înțeles la ce concluzii au ajuns, nu am înțeles ce urmează mai departe. Domnul Kozak a fost foarte optimist, dar nu am văzut optimism din partea Maiei Sandu. Comunicatele au fost la modul general, nu s-a spus nimic, nu s-a spus la ce concluzii s-a ajuns sau spre ce acorduri se îndreaptă guvernarea actuală cu Rusia, care va fi atitudinea Rusiei față de retragerea trupelor, nu știm dacă s-a discutat în general despre retragerea trupelor”, a declarat Negru pentru Deschide.md.

Sursa citată a menționat că cei doi au discutat despre distrugerea armamentului din depozitele de la Cobasna, însă nici aici nu există nicio claritate: „Am înțeles că Rusia este deschisă unei asemenea cereri din partea R. Moldova, dar când se va întâmpla, în ce condiții? Lipsesc elementele concrete ca să tragem niște concluzii cum a decurs întâlnirea și la ce rezultate s-a ajuns”.

Nicolae Negru a mai spus că i se pare straniu că R. Moldova se adresează Rusiei să intervină în rezolvarea problemei transnistrene, aducând aminte de guvernarea PSRM-PDM și planul lui Igor Dodon de federalizare a R. Moldova.

„Mie mi-a părut ciudat că Maia Sandu, delegația noastră, s-a adresat Rusiei să ne ajute să rezolvăm problema transnistreană. Rusia știm ce poziție are și ce dorește în problematica transnistreană. Ne amintim, de exemplu, ce-i spunea Dodon lui Plahotniuc. Zicea că Dmitri Kozak personal i-a dictat condițiile de formare a alianței între PD-PSRM, iar una din condiții era federalizarea R. Moldova, fără a folosi cuvântul „federalizare”. Adică să existe o anexă secretă cu acest angajament al R. Moldova și al partidului de guvernământ, al alianței de guvernământ, și altă foaie pentru public, unde să nu folosească acest cuvânt – „federalizare”, dar „împuterniciri largi pe plan politic, economic, social” etc. Asta nu ne ajunge nouă, aceste detalii. Mai demult, Maia Sandu zicea despre un consens al forțelor politice din R. Moldova. S-a ajuns la acest consens, odată ce i s-a adresat Maia Sandu Moscovei? Ce fel de rezolvare a propus Maia Sandu? Sau iarăși așteaptă inițiativa Rusiei care, repet, știm noi despre ce poate fi. E ciudată această abordare sau, mai bine zis, se contrazice Maia Sandu prin această abordare”, a conchis Nicolae Negru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md