19:34:59 23.04.2024
Stiri

Cu un PAS mai aproape de evaluarea procurorului general: Comisia parlamentară juridică, pentru numiri și imunități a spus DA

Actualitate 12.08.2021 13:59 Vizualizări1971 Autor: Ziarul National
Cu un PAS mai aproape de evaluarea procurorului general: Comisia parlamentară juridică, pentru numiri și imunități a spus DA


Comisia juridică, numiri și imunități, a aprobat astăzi unanim raportul la proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, propus de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Documentul prevede introducerea unui mecanism de verificare a activității procurorului general, dar și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor.

În cazul în care evaluarea activității procurorului general ar stabili carențe, acesta ar urma să fie sancționat disciplinar sau chiar revocat din funcție.

Performanțele procurorului general ar urma să fie evaluate anual de către o comisie constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, după sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, câte unul propus de președintele republicii, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și de procurorul general.

În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor propune președintelui Republicii eliberarea din funcție a procurorului general.

CITIȚI și NOU // Cum ar urma să fie EVALUAT și DEMIS procurorul general: Numărul de membri ai CSP, REDUS de la 15 la 12

Funcția de membru al comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă.

Suplimentar, se propune reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general în cazul în care în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. Președintele țării va numi, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, un procuror general interimar pe perioada suspendării.

Proiectul urmează a fi votat în prima lectură în cadrul ședinței de vineri, 13 august, a Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md