16:54:56 29.03.2024
Stiri

Legea produselor petroliere ar urma să fie modificată de către Parlament chiar în săptămâna curentă: Principalele prevederi

Actualitate 12.08.2021 14:14 Vizualizări1803 Autor: Ziarul National
Legea produselor petroliere ar urma să fie modificată de către Parlament chiar în săptămâna curentă: Principalele prevederi


Parlamentul urmează să modifice, în ședința de vineri, 13 august, Legea privind piața produselor petroliere.

Comisia economie, buget și finanțe dat astăzi undă verde proiectului semnat de un grup de deputați ai Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care își propune să înlăture carențele existente în legislația în vigoare ce generează situații de risc, după aprobarea în primăvara acestui an a unei inițiative a fostului deputat Alexandru Oleinic.

Deputații PAS propun păstrarea conceptului de formare a preturilor la produsele petroliere prin plafonarea acestora, însă doar în partea ce vizează comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale.

Astfel, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale vor fi stabilite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza Metodologiei de calcul și aplicare a preturilor la produsele petroliere.

Prețul maxim de comercializare cu amănuntul va fi stabilit pentru produsele principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină) și va fi calculat și publicat zilnic pe pagina web a ANRE.

CITIȚI și SCHEMĂ // Cum a fost FRAUDAT bugetul de stat pe parcursul anului trecut cu cel puțin 100 de MILIOANE de lei: TIR-uri cu benzină care nu ajungeau niciodată în Ucraina

Totodată, comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produsele petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite preturile maxime va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceeași stație și a produselor de tip standard.

De asemenea, pentru a relaxa condițiile de obținere a licenței, se propune micșorarea de cinci ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator - de la 5 000 de metri cubi la 1 000 de metri cubi.

O altă prevedere a proiectului se referă la eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin opt milioane lei capital propriu, întrucât acesta împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici.

Același document mai stabilește că ANRE poate ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți la momentul aprobării precedente și că aceasta poate interveni în structura marjei nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md