15:52:32 25.04.2024
Stiri

Procurorul general Stoianoglo a RENUNȚAT la concediu ca să conteste „legea Litvinenco” la Curtea Constituțională

Actualitate 12.08.2021 17:29 Vizualizări3357 Autor: Ziarul National
Procurorul general Stoianoglo a RENUNȚAT la concediu ca să conteste „legea Litvinenco” la Curtea Constituțională


Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a renunţat la concediul anual şi a revenit, joi, la muncă.

„Procurorul general Alexandr Stoianoglo şi-a întrerupt concediul şi a revenit de astăzi la muncă. Instituția a luat act de pe site-ul Parlamentului de proiectele de legi ce vizează activitatea Procuraturii. După o analiză minuțioasă sub aspectul corespunderii acestor initiative rigorilor constituționale și standardelor internaționale, Procuratura Generală își va formula punctul de vedere”, a declarat Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt de la Procuratura Generală, pentru anticoruptie.md.

Aceeași sursă scrie că motivul lui Stoianoglo de a reveni la muncă ar fi intenţia de a contesta la Curtea Constituţională proiectul de amendamente la Legea cu privire la Procuratură, care va permite Parlamentului să demită procurorul general.

Menționăm că proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură a fost avizat astăzi de majoritatea comisiilor parlamentare și urmează a fi dezbătut în ședința de vineri, 13 august, a Parlamentului.

Potrivit inițiativei prezentate de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, procurorul general ar urma să fie evaluat de o comisie compusă din cinci membri, delegați din partea președintelui R. Moldova, Ministerului Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și Procuratura Generală.

Membrii acestei comisii trebuie să aibă calificări în drept și management public, dar și o reputație ireproșabilă.

CITIȚI și VIDEO, DOC // Ministrul Justiției a înregistrat un proiect de modificare a Legii cu privire la procuratură, astfel încât procurorul general să poată fi evaluat și demis. „La momentul actual nu este posibilă sancționarea acestuia”

Comisia respectivă urmează să întocmească un raport în care să ofere calificative activității procurorului general evaluat - „bine”, „foarte bine”, „excelent” și „eșuat”, care va fi prezentat CSP-ului.

În cazul în care calificatul este „eșuat”, CSP va propune președintelui republicii eliberarea din funcție a procurorului general.

CITIȚI și PG contraatacă, după declarațiile Maiei Sandu: „Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”

Același proiect de lege înregistrat în Parlament, care ar urma să fie dezbătut vineri, 13 august, de către deputați, prevede, de asemenea, reducerea numărului de membri CSP de la 15 la 12.

Din actuala componență ar urma să fie excluși procurorul general, procurorul-șef din UTA Găgăuzia și a președintele Uniunii Avocaților.

CITIȚI și Vladislav Gribincea critică proiectul ministrului Litvinenco: „Un procuror dependent de politic este mai periculos decât unul cu performanțe modeste”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md