09:03:01 19.04.2024
Stiri

FĂRĂ magazine DUTY-FREE în punctele terestre de trecere a frontierei, începând cu anul 2023: Noua guvernare a pregătit un nou Cod Vamal

Actualitate 12.08.2021 17:53 Vizualizări5886 Autor: Ziarul National
FĂRĂ magazine DUTY-FREE în punctele terestre de trecere a frontierei, începând cu anul 2023: Noua guvernare a pregătit un nou Cod Vamal


Cabinetul de miniștri de la Chișinău a votat astăzi un proiect de hotărâre care prevede adoptarea unui nou Cod vamal în Republica Moldova, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere R. Moldova - UE.

Documentul, care reprezintă una dintre condiționalitățile necesare realizării angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Acordului de Împrumut privind programul de asistența macrofinanciară excepțională Omnibus, presupune ajustarea anumitor noțiuni principale, cum ar fi biroul vamal de supraveghere, decizie vamală, declarație de origine, exportator, notificare de reexport etc., precum și modificarea plafonului de retragere a licenței brokerului vamal de la 2 milioane de lei la 500 de mii de lei.

De asemenea, noua lege ar urma să concretizeze faptul că cursul de schimb valutar aplicat în scopuri vamale reprezintă cursul oficial al leului față de valutele străine stabilit de Banca Națională a Moldovei la momentul apariției datoriei vamale, dar și simplificarea condițiilor aferente distrugerii mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, precum și majorarea termenului de la un an la 3 ani, în care titularul de drept este obligat să distrugă mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală.

Noul Cod vamal prevede posibilitatea existenței magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor. Astfel, magazinele duty-free din zona de frontiera terestră își vor înceta activitatea la expirarea licenței - de pe 22 decembrie 2022.

De asemenea, se propune aplicarea garanțiilor de stat asupra agenților economici înregistrați până la data intrării în vigoare a Codului Vamal în zonele economice libere, Portul Internațional Liber „Giurgiulești” și Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”, în conformitate cu prevederile actelor ce reglementează zonele respective. Garanțiile respective vor fi extinse și asupra agenților economici care se vor înregistra în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024.

Noul Cod vamal va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md