10 idei despre cum să economisești bani vara asta, dar să te și distrezi în același timp

12 Aug. 2021, 15:26
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
12 Aug. 2021, 15:26 // Au Bani //  MD Bani

Vara asta e prima din pandemie când multe restricții au fost ridicate, iar asta ne-a permis să putem să călătorim și să ne vedem cu prietenii. Dar după mai bine de un an de pandemie, lucrurile nu stau tocmai roz din punct de vedere financiar pentru toată lumea. Așa că am făcut o listă cu 36 de lucruri distractive pe care le poți face vara asta fără să cheltui prea mult, ca să reușești să economisești niște bani.

Dacă vrei să te distrezi vara asta, dar nu-ți permiți să pleci în vacanță sau nu vrei să aloci bani pentru asta, îți venim în ajutor cu câteva idei drăguțe de la apartmenttherapy.

1. Fă un tur al orașului în care locuiești

Alege câteva locuri interesante și monumente din zona ta și vizitează-le. Chiar și cele mai mici orașe au locuri unice mai puțin cunoscute. Ia-ți un prieten/prietenă și ieșiți la pas prin oraș. Veți descoperi locuri drăguțe pe care este posibil să le fi trecut cu vederea.

2. Ieși în natură 

Plimbările sunt gratuite, iar cele în natură eliberatoare. Fă cât mai multe astfel de plimbări ca să-ți încarci bateriile și să te bucuri de natură. Dacă nu stai în apropiere de o pădure, mergi în cel mai apropiat parc mare sau la grădina botanica de la tine din oraș. Nu uita să strângi gunoiul pe care îl faci.

3. Organizează o noapte de film

Fă un fel de petrecere în pijama cu prietenii și uitați-vă la un film. Votați filmul pe care-l veți urmări și asigurați-vă că aveți pregătite băuturi și gustări, și bucurați-vă de noapte de film împreună.

4. Provocare fotografică

Îți place să faci fotografii cu care să-ți decorezi pereții sau feed-ul de Instagram? În loc să ieși la o ședință foto aleatorie, setează-ți o provocare fotografică timp de o zi. Poți să vii tu cu o idee de concept sau caută online să vezi care sunt cele mai trendy idei de fotografii urbane.

5. Citește în hamac

Dacă ai un hamac, agață-l între copacii din grădină sau dintr-un parc, ia cu tine o carte bună și bucură-te de câteva ore de legănare și citit.

6. Planifică un picnic creativ

Nu trebuie să cheltui mulți bani ca să cumperi mâncare și lucruri speciale pentru picnic. Ia gustări din ce ai prin cămară și prin frigider, o pătură și ieși în parcul preferat cu prietenii.

7. Plimbă-te cu bicicleta

Dacă ai o bicicletă, ieși la plimbare cu ea prin oraș. Pentru un strop de aventură, pierde-te pe străzi și ia rute pe care nu le-ai mai explorat până acum. Fii totuși atentă la trafic și la regulile de circulație ca să fii în siguranță.

8. Găsește muzee cu intrare gratuită

Poți merge la muzee gratuit și în afara evenimentului Noaptea Muzeelor. Verifică care muzee au intrare gratuită și planifică o vizită. Dar sună totuși înainte la muzee, ca să te asiguri că ce ai găsit pe net este de actualitate.

9. Caută obiecte de reparat prin casă

Ai mobilă, opere de artă, rame sau alte piese decorative prin casă care pot fi reparate și reutilizate? Acum e momentul să încerci niște proiecte de upcycling și să dai un nou look unor lucruri vechi.

10. Fă sport

Când a fost ultima oară când te-ai bucurat de un joc de badminton, volei sau tenis? Vorbește cu prietenii și ieșiți într-un parc (sau în grădina unuia dintre voi) și jucați-vă.

 

 

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 07:29 // Actual //  Lupu Eduard

Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată până la jumătatea secolului de schimbările climatice existente.

Criza climatică va costa economia mondială colosala cifră de 38 de trilioane (38.000 miliarde) de dolari pe an până în 2050.
Criza climatică va reduce venitul mediu global cu 19% în următorii 26 de ani, comparativ cu ceea ce ar fi fost fără încălzirea globală cauzată, în principal, de arderea combustibililor fosili, potrivit MSN.

„Aceste daune pe termen scurt sunt rezultatul emisiilor noastre din trecut”, a spus autorul principal al studiului și omul de știință de la PIK din Germania, Leonie Wenz într-un comunicat. „Vom avea nevoie de mai multe eforturi de adaptare dacă vrem să evităm măcar pe unele dintre ele. Și trebuie să ne reducem drastic și imediat emisiile – dacă nu, pierderile economice vor deveni și mai mari în a doua jumătate a secolului, ajungând până la 60% în medie globală până în 2100.”

„Sunt obișnuit ca munca mea să nu aibă un rezultat societal bun, dar am fost surprins de cât de mari au fost pagubele.” Exprimată în dolari, criza climatică va lua o parte anuală de 38 de trilioane de dolari din economia globală în daune până în 2050, au descoperit autorii studiului.

„Se pare că… multe”, a scris scriitorul și avocatul pentru climă Bill McKibben ca răspuns la descoperiri. „Întreaga economie mondială în acest moment este de aproximativ 100 de trilioane de dolari pe an; bugetul federal este de aproximativ 6 trilioane de dolari pe an.”

Aceasta înseamnă că costurile inacțiunii au depășit deja costurile limitării încălzirii globale la 2°C de șase ori, au spus autorii studiului. Cu toate acestea, limitarea încălzirii la 2°C poate reduce semnificativ pierderile economice până în 2100.

„Acestea sunt cauzate de impactul schimbărilor climatice asupra diferitelor aspecte care sunt relevante pentru creșterea economică, cum ar fi randamentele agricole, productivitatea muncii sau infrastructura.”
„Studiul nostru evidențiază inechitatea considerabilă a impactului climatic: găsim daune aproape peste tot, dar țările de la tropice vor suferi cel mai mult pentru că sunt deja au temperaturi mai ridicate”, a spus coautorul studiului Anders Levermann, publicat în revista Nature din 17 aprilie 2024.

„Dacă Amazon, Apple și Microsoft ar fi vrut să evite o lume în care, până la sfârșitul secolului, oamenii aveau cu 60% mai puțini bani de cheltuit pentru a cumpăra orice telefoane și software-uri și nenorociri ciudate pe care intenționează să le vândă, atunci ar trebui să pună presiune asupra băncilor, pentru a nu mai agrava problema. De asemenea, ar trebui să-și dezlănțuie echipele de lobby pentru a cere acțiuni din partea Congresului”, a spus Bill McKibben.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău