Eliberări din funcție și numiri în ședința de astăzi a Guvernului. Noul secretar de stat al Ministerului Economiei

12 Aug. 2021, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Aug. 2021, 18:08 // Actual //  MD Bani

În ședința de astăzi, 12 iulie 2021, Guvernul a votat noi numiri și eliberări din funcție a conducătorilor unor instituții de stat. Printre cei eliberați din funcții se numără și Octavian Rău, care, începând cu data de 26 august 2021 nu va mai fi în funcția de director al ANRCETI. Acesta a scris cerere de demisie.

În cadrul ședinței, Lina Gudima, șefa secției Farmacovigilență și studii Clinice din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a fost numită în funcția de director interimar al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

La rândul său, Octavian Rău va fi eliberat din funcția de director al ANRCETI, începând cu 26 august, în baza cererii de demisie. Vasile Cușca a fost eliberat din funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Sergiu Paiu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne,  va fi eliberat din funcție la data de 16 august.

Eliberat din funție a fost și Igor Curov,  secretar de stat din cadrul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Valentina Țapeș  va fi eliberată din funcţia de secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din data de 16 august 2021, în baza cererii de demisie.

La fel, a fost aprobată încetarea raporturilor de serviciu ale lui Rostislav Rotari în funcţia de secretar general al Ministerului Apărării din data de 20 august 2021, în baza cererii de demisie.

Tot astăzi, membrii Cabinetului de miniștri au votat alegerea lui Vadim Gumene în funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei. Alexandru Oprea a fost numit în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Adriana Cazacu-Țigaie va deține funcția de secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

Printre alte eliberări din funcții se numără și: Iurie Prisacari, eliberat din funcţia de şef al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Viorica Costin-Morozan – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Veaceslav Anghel – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Piotr Manol – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Olesea Brânza – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Hîncești al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu;  Ion Chicu – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu;  Denis Carnovschi – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Datele economice recente arată că Republica Moldova a înregistrat un indice al risipei alimentare de 93,4 din 100 în anul 2024, conform unei analize prezentate în emisiunea „Analize economice” de către econoomistul Veaceslva Ioniță. Un moldovean va risipi în medie aproximativ 71 kg de produse alimentare în acest an.

Risipa alimentară totală în Republica Moldova în 2024 va fi de aproximativ 180 de mii de tone, echivalent cu aproximativ 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Aceste date alarmante au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, care a subliniat că risipa de alimente ar putea fi chiar mai mare cu 50% dacă calitatea datelor ar fi îmbunătățită.

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în funcție de veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic a menționat că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat aproximativ 56,9% din venitul gospodării pentru alimente, în timp ce cei mai bogați 20% dintre moldoveni au alocat doar 30,3% din venituri.

Comparativ cu alte țări, risipa de alimente în Republica Moldova este de 71 kg per capita pe an, situându-se sub nivelul înregistrat în țări precum Portugalia (124 kg), Elveția (119 kg) și Serbia (108 kg). Totuși, această cifră este mai mare decât cea din Ucraina (69 kg), România (67 kg) și alte țări din Europa de est și de nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău