Dmitri Kozak, după întrevederea cu Maia Sandu: „Rusia este dispusă să contribuie la dezasamblarea munițiilor expirate de la Cobasna”

Ilie Gulca
12/08/2021

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și șeful adjunct al Administrației Președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, au convenit să colaboreze pentru a elimina pericolul celor 20.000 de tone de muniții depozitate la Cobasna. Această declarație a fost făcută de către oficialul rus după întrevederea pe care a avut-o miercuri seară cu șeful statului moldovenesc.

Șeful adjunct al Administrației Președintelui Rusiei a recunoscut că președintele Republicii Moldova a solicitat sprijin în soluționarea problemei transnistrene și a munițiilor din depozitele din Cobasna. „Și noi suntem interesați în dezasamblarea acestor muniții, care au termenul de valabilitate expirat. Ele nu mai pot fi transportate. Am convenit să colaborăm”, a spus Kozak, citat de TASS.  

În depozitele din Cobasna se păstrează 20.000 de tone de muniții, depozitate acolo după retragerea trupelor sovietice din statele europene. De păstrarea acestor muniții expirate s-a declarat îngrijorată inclusiv Ucraina, având în vedere faptul că depozitele sunt amplasate la o distanță de doi kilometri de hotarul său.

Retragerea și dezasamblarea munițiilor din Cobasna a început în 2003, însă procesul a fost blocat de administrația de la Tiraspol în 2004 după o pretinsă tensionare a relațiilor cu Chișinăul. Potrivit TASS, liderul administrației secesioniste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că se pronunță categoric împotriva retragerii Grupului Operativ de Trupe Ruse, dar sprijină ideea dezasamblării munițiilor.

Reluarea procesului de dezasamblare a munițiilor din Cobasna a fost propus de ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, în cadrul vizitei sale la Chișinău în august 2019. În discursurile sale la ONU și PACE, Dodon a salutat această inițiativă, care, după spusele sale, ar putea să deblocheze procesul de negocieri în problema transnistreană.

Au manifestat interes pentru participarea la acest proces SUA și OSCE. Acestea au propus Chișinăului asistență la nivel de experți pentru estimarea situației tehnice a depozitelor.

Ilie Gulca
12/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii