Kozak, joc dublu: Conflictul transnistrean, „o problemă internă” a Moldovei. Transnistria trebuie ferită de „blocadă”

Ilie Gulca
12/08/2021
Șeful adjunct al Administrației Președintelui Rusiei, Dmitri Kozak

Șeful adjunct al Administrației Președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, a calificat, după întrevederea de miercuri cu președinta Maia Sandu, diferendul transnistrean „o problemă internă” a Republicii Moldova. În același timp, oficialul rus se declară preocupat de o eventuală „blocadă” aplicată Transnistriei în contextul interdicției mașinilor cu numele transnistrene în traficul internațional de la 1 septembrie curent.    

„Rusia este dispusă să contribuie ca voi [Moldova și Transnistria] să vă înțelegeți, doar atât. Așa cum a fost și mai înainte. Noi nu avem interesul să înaintăm condițiile noastre, aceasta nu este problema noastră, este a voastră”, a subliniat el pentru TASS.

Cu toate acestea, oficialul rus s-a declarat îngrijorat de o eventuală „blocadă” la care ar putea să fie supusă Transnistria în urma acordurilor dintre Ucraina și Republica Moldova care intră în vigoare la 1 septembrie.

Potrivit TASS, Maia Sandu l-ar fi asigurat pe Kozak că Transnistria nu va fi supusă niciunei blocade.

„Ei vor face totul ca aceasta să nu se întâmple la 1 septembrie, când vor intra în vigoare anumite limitări. Aceasta nu se va întâmpla deoarece în Transnistria locuiesc cetățeni moldoveni”, a spus Kozak despre asigurările date de Maia Sandu. 

Atât autoritățile moldovenești, cât și cele ucrainene au subliniat că nu au supus niciodată vreunei „blocade” regiunea din stânga Nistrului și că obiectivul ambelor state este combaterea contrabandei.

Ucraina va admite, începând cu 1 septembrie curent, pe teritoriul său doar automobilele din regiunea transnistreană care dispun de plăcuțe de înmatriculare de model convenit cu abțibildul „MD”, pe lângă autovehiculele înregistrate conform legislației Republicii Moldova.

Prin urmare, automobilele înregistrate în stânga Nistrului cu însemnele Tiraspolului vor fi interzice.

Această decizie a fost anunțată de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în urma întrevederii din 22 februarie dintre fostul prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, și ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko.

Ilie Gulca
12/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii