„Un procuror dependent de politic este mai periculos decât unul cu performanțe modeste”. Experții critică proiectul ministrului Litvinenco privind modificarea Legii procuraturii

Irina Odobescu
12/08/2021
Colaj: CIJM

Proiectul de lege propus de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, cu privire la Legea procuraturii ar putea să creeze un precedent periculos în ce privește demiterea procurorului general. Pentru a minimaliza riscurile, experții propun evaluarea activității procurorului de o comisie europeană și consultarea Comisiei de la Veneția până la votare și nicidecum post-factum.

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, Dionis Cenușă, expert la Expert-Grup, și juristul Iulian Rusu de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene și-au expus punctele de vedere despre acest subiect.

Președintele Centrului de Resurse Juridice susține că posibilitatea demiterii procurorului general pentru „lipsa de performanțe sau pentru comiterea de abateri disciplinare” ar putea crea precedente periculoase. Chiar dacă Gribincea spune că nu îi ia apărarea lui Stoianoglo și „performanța procurorului general este sub așteptări”, semnalează riscuri că la votarea noii legi „procurorul să fie dependent politic”. Acest lucru, scrie Gribincea pe pagina sa de Facebook, este și mai periculos decât un procuror cu „performanțe modeste”.

El subliniază că eliberarea din funcție a procurorului general poate să aibă loc doar la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. „Poate imaginația mea este săracă, însă eu nu îmi pot închipui cu actualul Consiliu Superior al Procurorilor propunerea eliberării dlui Stoianoglo din funcție. Chiar nu îmi pot imagina”, a mai scris Gribincea.

La rândul său, Dionis Cenușa, a scris pe pagina sa de Facebook că depolitizarea subiectului poate fi emisă prin evaluarea activității procurorului general de o comisie de experți europeni. 

Cenușa mai scrie că este evident că Procuratura trebuie reformată, dar „PAS trebuie și poate să evite acuzațiile că ar crea precedente ce pot duce la politizarea puterii judecătorești”. Expertul propune evaluarea activității procurorului „fără aprecieri politice și superficiale”. Iar dacă activitatea procurorului a fost conform procedurilor ineficiente, problema nu este în procuror, ci în proceduri, subliniază el. „Trebuie schimbate pricedurile, fără a întrerupe mandatul lui Stoianoglo”, opinează Cenușa.

„E contrar legislației în vigoare ca actualul procuror să fie demis înainte de terminarea mandatului. Dura lex, sed lex. Acest episod îmi amintește de decizia anticonstituțională a Președintelui Sandu – cea de-a doua numire a Nataliei Gavrilița drept candidat pentru funcția de premier –, pe care actuala componență a Curții Constituționale a anunțat-o câteva luni în urmă”, susține expertul.

„Delegația UE  la Chișinau și ambasadorul Michalko ar putea fi nevoiți să le facă observații decidenților din PAS. Tăcerea pe marginea acestui subiect din partea partenerilor externi ar putea fi folosită ca instrument de către comuniști și socialiști pentu a critica guvernarea, dar și pe cei care nu exprimă dezacord – reprezentații societății civile și partenerii europeni”, a mai scris Cenușa pe Facebook.

Juristul Iulian Rusu de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, într-un comentariu pentru Europa Liberă, mai curând, le dă dreptate noilor guvernanţi. Rusu spune că problemele din procuratură sunt un subiect actual și de aceea se cer decizii „ieșite din comun”.

„Într-o lume ideală, am putea să facem şi o solicitare la Comisia de la Veneţia. Consiliul Suprem de Securitate accentuează nu pentru prima dată cu privire la urgenţa şi intervenţia necesară pe o serie de dosare care nu se întâmplă. Şi nu putem aici spune că Procuratura Generală sau procuraturile specializate sunt în lipsă de intrumente. Ce s-a observat este că noi am avut de fapt un exod de actori cu suspiciuni de integritate din Moldova într-o anumită jurisdicţie concretă. Acţiunile trebuiau să fie întreprinse exact invers, pentru a preveni”, a spus Iulian Rusu.

Totodată, Iulian Rusu spune că procurorii nu ar vota în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor demiterea Procurorului General, pentru că ierarhia și subordonarea în procuratură ar fi mult mai rigidă decât se crede.  

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a înregistrat marți un proiect de lege cu privire la procuratură. Proiectul stipulează evaluarea activității procurorului general, dar și un mecanism de răspundere discuplinară. Documentul prevede posibilitatea de eliberare din funcție a procurorului general la propunerea și cu argumentele Consiliului Superior al Procurorilor.

Litvinenco a declarat că activitatea procurorului „este lipsită de orice formă de control efectiv și de vreo procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta își realizează atribuțiile sale legale în mod conștiincios și în interesul statului sau, din contra, acționează în favoarea unor grupuri de interese și/sau criminale”. 

Irina Odobescu
12/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii