Magazinele DUTY-FREE își vor încheia funcționarea pe frontiera terestră în 2023 // Proiect de hotărâre

Ilie Gulca
12/08/2021

Magazinele duty-free din zona de frontieră terestră își vor înceta activitatea până la intrarea în vigoare a noului Cod vamal – 1 ianuarie 2023. Localurile respective vor continua să funcționeze în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor. Aceasta este una dintre prevederile proiectului de hotărâre care prevede adoptarea unui nou cod vamal examinat joi în cadrul ședinței Guvernului.

Adoptarea unui nou cod vamal derivă din necesitatea executării angajamentelor asumate de Republica Moldova asumate la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

De asemenea, un nou cod vamal este una dintre condițiile necesare realizării angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Acordului de Împrumut privind programul de asistența macrofinanciară excepțională Omnibus.

Documentul elaborat în baza rezultatelor examinării avizelor amendamentelor deputaților prevede printre altele:

modificarea plafonului de retragere a licenței brokerului vamal de la 2 milioane de lei la 500.000 de lei; cursul de schimb valutar aplicat în scopuri vamale reprezintă cursul oficial al leului față de valutele străine stabilit de Banca Națională a Moldovei la momentul apariției datoriei vamale;

simplificarea condițiilor aferente distrugerii mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, precum și majorarea termenului de la un an la trei, în care titularul de drept este obligat să distrugă mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală.

În același timp, hotărârea prevede aplicarea garanțiilor de stat asupra agenților economici înregistrați până la data intrării în vigoare a Codului Vamal în zonele economice libere, Portul Internațional Liber „Giurgiulești” și Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”, în conformitate cu prevederile actelor ce reglementează zonele respective. Garanțiile respective vor fi extinse și asupra agenților economici care se vor înregistra în perioada 1 ianuarie 2023–1 septembrie 2024.

Ilie Gulca
12/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii