Ministrul Justiției, despre reacția Procuraturii: „Obraznică. Sper că nu a fost redactată la Londra”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție la comunicatul emis ieri de către Procuratura Generală. Litvinenco consideră că reacția este „ușor obraznică” și „speră că nu a fost redactată la Londra”. Totodată, a explicat ce înseamnă în opinia sa statul de drept, după ce ieri Procuratura a spus că „nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab”.

Foto: UNIMEDIA

„Am văzut reacţia uşor obraznică a Procuraturii Generale. Sper că nu a fost redactată la Londra, chiar dacă nu m-aş mira. Fără a intra în mari discuții teoretice, vă spun ce înţeleg eu prin statul de drept. Statul de drept este atunci când hoţii stau la puşcărie, dar nu la Londra. Statul de drept este atunci când procurorii nu lasă să iasă din ţară un miliard şi se fac că plouă. Statul de drept este atunci când deciziile judecătoreşti nu se vând ca la piaţă, iar dreptatea nu este doar numai pentru cei care au maşini şi vile scumpe şi milioane furate pe cont. Şi mai ştiu ceva. Toate problemele în justiţia noastră vin de la impunitate, atunci când hoţii nu se tem că vor fi pedepsiţi. Dar aceste timpuri au trecut. Şi oamenii vor vedea asta în curând.

Procuratura Generală a venit cu o reacție, după declarațiile făcute de șefa statului, Maia Sandu, în urma ședinței Consiliuui Suprem de Securitate, dar și de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, cu privire la proiectul ce prevede posibilitatea demiterii Procurorului General.

Maia Sandu a declarat, ieri, după ședința Consiliuui Suprem de Securitate, că activitatea organelor Procuraturii la moment este „anemică” și urmează a fi făcute modificări în legislație în acest sens.

Ulterior, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a înregistrat un proiect de lege, care ar face posibilă evaluarea Procurorului General și demiterea acestuia.

Și prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că șeful PG riscă să fie demis. Întrebată dacă Procurorul General va fi schimbat, aceasta a menționat: „Da, vom face acțiuni pentru ca procuratura să înceapă să funcționeze în interesul oamenilor”.

În luna iulie, Procurorul General declara că nu va demisiona din funcție, chiar dacă exponenții noii guvernări își doresc acest lucru. „Eu nu cred că deputații ies cu așa declarații din inițiativă proprie. Lucrurile acestea sunt coordonate și îmi pare rău că vin din instituțiile statului. Vă amintesc că în Republica Moldova puterea Legislativă, Executivă și cea Judecătorească sunt separate, dar colaborează pentru realizarea obiectivelor”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Sergiu Litvinenco în repetate rânduri a făcut diferite declarații prin care i-a sugerat lui Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât „nu s-ar isprăvi cu dosarele mari de corupție și ar fi lăsat infractorii să fugă din țară”. Asta după ce omul de afaceri Veaceslav Platon a plecat duminică la Londra și a stârnit un val de critici, deși nu avea vreo interdicție de ieșire din țară.


Pub