Război împotriva Procuraturii? Nicolae Eșanu: Marii corupți nu vor rata ocazia să se asigure că acesta va dura cât mai mult

Juristul Nicolae Eșanu consideră că puterea legislativă și executivă a declanșat un război împotriva Procuraturii Generale, care în opinia sa va afecta lupta cu corupția. „Din cauza faptului că Procurorul General și o mare parte dintre oamenii apropiați acestuia, în loc să se concentreze asupra luptei cu corupția, vor fi antrenați în acest razboi”, a comentat Eșanu.

Foto: UNIMEDIA
„Războiul total declanșat de puterea legislativă și executivă contra Procurorului General (sper să greșesc, dar am impresia că o mare parte dintre procurori vor percepe aceasta drept un război împotriva procuraturii în general) cred că evident va afecta lupta, și așa nu prea eficientă, cu corupția.

Cel puțin din cauza faptului că Procurorul General și o mare parte dintre oamenii apropiați acestuia, în loc să se concentreze asupra luptei cu corupția, vor fi antrenați în acest război. Nu știu dacă marii corupți au făcut ceva pentru aceasta, dar, cel mai probabil, nu vor rata ocazia să se asigure ca acest război să dureze cât mai mult. Sper totuși, că cei care au pornit acest război știu ceva ce nu știu eu, și beneficiile pe termen lung vor justifica prețul plătit astăzi. Și repet ceea ce am spus de multe ori - să nu uităm că drumul spre iad este pavat cu bunele intenții”, a scris Eșanu.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a venit cu un comentariu referitor la proiectul înregistrat de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care ar face posibilă evaluarea Procurorului General și demiterea acestuia. În opinia acestuia, legea nu ar trebui să fie modificată de fiecare dată când guvernării nu îi place Procurorul General. „Asemenea practici creează precedente periculoase și pune Procurorul General la cheremul politicienilor”, a comentat Gribincea.

Un proiect de lege ce prevede posibilitatea demiterii Procurorului General a fost înregistrat, ieri, la Parlament.

În luna iulie, Procurorul General declara că nu va demisiona din funcție, chiar dacă exponenții noii guvernări își doresc acest lucru. „Eu nu cred că deputații ies cu așa declarații din inițiativă proprie. Lucrurile acestea sunt coordonate și îmi pare rău că vin din instituțiile statului. Vă amintesc că în Republica Moldova puterea Legislativă, Executivă și cea Judecătorească sunt separate, dar colaborează pentru realizarea obiectivelor”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Sergiu Litvinenco în repetate rânduri a făcut diferite declarații prin care i-a sugerat lui Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât „nu s-ar isprăvi cu dosarele mari de corupție și ar fi lăsat infractorii să fugă din țară”. Asta după ce omul de afaceri Veaceslav Platon a plecat duminică la Londra și a stârnit un val de critici, deși nu avea vreo interdicție de ieșire din țară.


Pub