PAS a înregistrat un proiect care vine să „amelioreze tumulturile de pe piața petrolieră”: Ce modificări se vor face
PAS a înregistrat astăzi un proiect de lege, care, potrivit deputatului Radu Marian, va ameliora tumulturile de pe piața petrolieră care au apărut după ce în Parlament a fost aprobată metodologia de calcul și aplicare a prețurilor petroliere, la inițiativa deputatului Alexandr Oleinic. Parlamentarul declară că acest proiect de lege este o soluție temporară și aceștia admit că nu este soluția ideală pentru toate problemele din domeniu. De aceea, în perioada următoare, vor începe lucrul la o inițiativă legislativă mai complexă, care să aducă mai multă eficiență și mai multă concurență pe piață. În paralel, își propun să aducă mai multă ordine la Consiliul Concurenței și la ANRE, astfel consumatorul să se bucure de un preț corect la carburanți.
Foto: UNIMEDIA

Potrivit proiectului, prețul maximal de comercializare cu amănuntul să fie stabilit pentru produsele principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină) să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web al ANRE.

În rezultat, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază, vor deveni libere. Comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produsele petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceeași stație și a produselor de tip standard. 

În beneficiul companiilor mai mici, proiectul relaxează condițiile de obținere a licenței. Astfel, se propune micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3. 

De asemenea, se propune eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici.

Prin proiect se stabilește că Agenția poate ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți la momentul aprobării precedente și că aceasta poate interveni în structura marjei nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.

Nouă metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a intrat pe 1 iulie, în vigoare, odată cu publicarea documentului în Monitorul Oficial.


Pub