Principală  —  IMPORTANTE   —   Dmitrii Kozak, reprezentantul special al…

Dmitrii Kozak, reprezentantul special al lui Putin, a ajuns la Chișinău cu un avion rusesc care a decolat de la Geneva

Șeful-adjunct al administrației Președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, a ajuns miercuri seara, 11 august, la Chișinău, unde efectuează o vizită de lucru.

Kozak a ajuns pe aeroportul de la Chișinău în jurul orei 17:18 cu un avion al companiei rusești Rossiya Airlines care a decolat la ora 14:09 de pe aeroportul de la Geneva.

Reprezentantul special al președintelui rus Vladimir Putin urmează să aibă o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.

„Președintele R. Moldova este responsabil pentru politica externă, mă voi întâlni cu Dmitrii Kozak, iar la această întervedere vor participa și ministrul de Externe Nicu Popescu și vicepremierul pentru reintegrare Vladislav Kulminski, care sunt implicați în soluționarea conflictului transnistrean”, a spus președinta Sandu marți în cadrul unui briefing după ședința Consiliul Suprem de Securitate.

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a numit pe vicepremierul Dmitri Kozak drept reprezentant special al său pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat la șeful de la Kremlin la 12 iulie 2018.

Numele lui Dmitri Kozak este legat de planul de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”. Planul viza constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric și staționarea trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023). Planul Kozak stipula că viitoarea federație va avea un parlament bicameral: Camera reprezentanților (cu 71 de deputaţi) şi Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei şi 4 ai Găgăuziei).

Se propunea ca limba de stat să fie „moldoveneasca, iar limba oficială pe întreg teritoriul republicii federative – limba rusă”, fără a se preciza care este diferența dintre limba de stat şi limba oficială. Semnarea „Memorandumului Kozak” urma să aibă loc la Chișinău, iar la eveniment urma să participe Vladimir Putin.