Principală  —  IMPORTANTE   —   Reprezentantul special al lui Putin…

Reprezentantul special al lui Putin se află la Președinție. Acesta participă la o întrevedere cu șefa statului și mai mulți miniștri

Dmitrii Kozak, reprezentantul special al lui Putin, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău miercuri, 11 august, se află în aceste momente la Președinție. Acesta are o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, dar și cu mai mulți miniștri. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Liliana Anghel, purtătoare de cuvânt a Președinției, care a menționat că după întrevedere nu va avea loc vreun briefing de presă.

Potrivit lui Angel, în cadrul întrevederii participă președinta R. Moldova, Maia Sandu, ministrul de Externe, Nicu Popescu, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne, precum și Cristina Gherasimov, consilieră a președintei în domeniul politicii externe.

Șeful-adjunct al administrației Președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, a ajuns miercuri seara, 11 august, la Chișinău, unde efectuează o vizită de lucru. Kozak a ajuns pe aeroportul de la Chișinău în jurul orei 17:18 cu un avion al companiei rusești Rossiya Airlines, care a decolat la ora 14:09 de pe aeroportul de la Geneva.

Numele lui Dmitri Kozak este legat de planul de reglementare al conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”. Planul viza constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric și staționarea trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023). Planul Kozak stipula că viitoarea federație va avea un parlament bicameral: Camera reprezentanților (cu 71 de deputaţi) şi Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai R. Moldova, 9 ai Transnistriei şi 4 ai Găgăuziei).