(video) Declarațiile lui Kozak după întrevederea cu Maia Sandu: „Conflictul din regiunea transnistreană nu este problema noastră”

main
Foto: agora.md

Șeful-adjunct al administrației Președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, a oferit o declarație pentru presă după întâlnirea cu Maia Sandu. Acesta a menționat că au avut o discuție constructivă cu șefa statului pe marginea mai multor subiecte comune.

„Discuția a fost foarte constructivă, ne-am înțeles să conlucrăm și să inițiem un dialog pe mai multe subiecte chiar începând cu ziua de mâine, subiecte care interesează și la care visează cetățenii Republicii Moldova și cei din Federația Rusă”, spune Dmitri Kozak.

Despre conflictul din regiunea transnistreană Kozak a menționat că Rusia este gata să acorde asistență pentru a facilita înțelegea dintre regiunea din Stânga Nistrului și Republica Moldova: „Conflictul transnistrean este problema voastră internă. Rusia este gata să acorde ajutor ca voi să soluționați acest conflict, nimic mai mult. Noi nu suntem pregătiți să înaintăm condițiile noastre proprii de soluționare, asta nu ne privește pe noi”.

Kozak spune că a discutat cu Maia Sandu și despre aprovizionarea țării noastre cu gaze naturale, dar și despre exportul produselor pe piața din Rusia.

Acesta a mai specificat că Rusia este gata să ajute Republica Moldova, însă nu „în detrimentul său”.

Pe final, acesta a menționat că la Chișinău a fost invitat de către Președinta Republicii Moldova.

Între timp, Maia Sandu a venit cu o declarație pe pagina sa de Facebook în care spune: „Am abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean. Am reconfirmat poziția Republicii Moldova în ceea ce ține de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, folosind instrumente politice și diplomatice și cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a țării noastre în cadrul hotarelor ei internațional recunoscute”.

Video preluat de pe tv8.md.

https://www.youtube.com/watch?v=3N-kHyU9ZzQ

Din februarie 2020, Kozak a fost numit noul negociator-şef pentru conflictul din estul Ucrainei într-un moment de relansare a procesului de pace. Anterior, acesta a fost responsabil de relațiile economice și comerciale ale Federației Ruse cu Republica Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat la Kremlin pe 12 iulie 2018.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente