Activistul transnistrean Ghenadie Ciorba, încarcerat după protestul de la Râbnița, a fost eliberat

Ilie Gulca
11/08/2021
Ghenadie Ciorba

După mai mult de un an de detenție, activistul din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba a fost eliberat din detenție în urma unei decizii a pretinsei judecătorii supreme de la Tiraspol. El a fost arestat de administrația secesionistă din stânga Nistrului după protestul spontan de la Râbnița în iulie 2020 împotriva anulării permiselor celor care lucrau pe malul drept al Nistrului.

Potrivit Asociației Promo-LEX, Ghenadie Ciorba este un activist vocal în stânga Nistrului care a lansat mai multe critici la adresa administrației separatiste de la Tiraspol. El s-a aflat în detenție ilegală mai mult de un an, perioadă în care avocații Promo-LEX au depus eforturi pentru a obține eliberarea acestuia.

„Pe 19 iulie 2021, o pretinsă instanță de judecată din Râbnița l-a condamnat pe Ghenadie Ciorba la trei ani și trei luni pentru fapte de extremism. Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului, și nu acțiune de extremism. Aceasta trebuie garantată pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană”, se menționează într-un comunicat al Asociației.

Pe 2 iulie 2020, în orașul Râbnița s-a desfășurat un protest spontan împotriva anulării de către administrația de la Tiraspol a permiselor de trecere a liniei administrative, care permiteau persoanelor să meargă la locurile de muncă, tratament sau să își rezolve alte urgențe pe malul drept al Nistrului. Cele aproximativ 70 de persoane au blocat circulația pe podul către orașul Rezina.

După protestul din iulie 2020 din Râbnița, cinci manifestanți au fost amendați, iar Ciorba a fost învinuit de organizarea manifestației și arestat. Inițial, el a fost condamnat la zece zile de arest, după care pedeapsa i-a fost redusă la nouă zile. Pe 11 iulie, structurile de forță transnistrene au efectuat percheziții la el în apartament.

După epuizarea celor nouă zile de arest pentru organizarea protestului, Ciorba a fost transportat din Râbnița la Tiraspol, unde a fost încarcerat pentru alte 60 de zile pentru acuzații de extremism. După asta, i-a fost prelungit permanent arestul.

Pe 20 martie 2020, chiar de la începutul pandemiei de COVID-19, administrația separatistă de la Tiraspol a aprobat o „strategie de combatere a extremismului” pentru anii 2020–2026. Apariția acestui document a fost motivată de necesitatea excluderii „numărului de pericole extremiste externe și interne”.

Adoptată în contextul unui an electoral în regiunea transnistreană, victime ale acestui program au fost în primul rând politicienii incomozi și activiștii locali.

Ilie Gulca
11/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii