Apelul Asociației Promo-LEX înaintea întrevederii dintre Maia Sandu și Dmitri Kozak: „Dacă aceste aspecte vor fi ignorate, procesul de negocieri va rămâne unul formal”

Ilie Gulca
11/08/2021
Șeful adjunct al Administrației Președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, la Chișinău în 2019

Asociația Promo-LEX solicită autorităților constituționale ale Republicii Moldova să discute cu șeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, problemele respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Asociația reiterează importanța respectării drepturilor omului ca principiu fundamental al democrației și statului de drept pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, se menționează într-un comunicat al organizației neguvernamentale. 

Promo-LEX consideră că aspectele ce țin de drepturile omului sunt elemente de bază care vor ajuta pozitiv și eficient procesul de identificare a soluțiilor pentru rezolvarea pașnică a problemei transnistrene. Dacă aceste aspecte vor fi ignorate în continuare, semnalează Promo-LEX, procesul de negocieri va rămâne unul formal, ineficient și fără rezultate.

La Chișinău, este așteptat în vizită, pe 11 august, șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, pentru discuții cu președinta Maia Sandu și alți oficiali ai noii puteri despre „temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse”.

Analizând cele mai importante evenimente din 2020, Asociația Promo-LEX observă că situația drepturilor omului în regiunea transnistreană s-a înrăutățit considerabil. Regiunea a devenit și mai izolată. Schimbarea frecventă a conducerii Biroului Politici de Reintegrare nu a făcut decât să slăbească poziția Guvernului Republicii Moldova în procesul de negocieri.

În plus, autoritățile constituționale au fost permanent la încercare, fiind nevoite să reacționeze la abuzurile comise de către reprezentanții administrației de la Tiraspol. La nivel internațional, autoritățile Republicii Moldova și-au menținut poziția anterioară. Acestea și-au reiterat necesitatea retragerii munițiilor și armatei ruse, precum și necesitatea transformării Misiunii de Pacificare în una civilă.

Ilie Gulca
11/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii