„Concursurile nu se soldează cu activitatea eficientă.” Deputații PAS propun modificarea Legii cu privire la CNA

Ilie Gulca
11/08/2021

Deputații PAS intenționează să anuleze alegerea directorului Centrului Național Anticorupție (CNA) pe bază de concurs. Conform unui proiect al formațiunii, directorul CNA va fi ales de Parlament la propunerea a cel puțin 20 de deputați. Conform Legii despre CNA, în redacția actuală, candidatul la funcţia de director este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului.

Conform modificărilor propuse de PAS, directorul CNA va numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Autorii proiectului își întemeiază demersul pe faptul că „în percepția societății concursurile pentru selectarea candidaților la funcții de conducere a unor autorități de către Parlament sau de Guvern nu se soldează în toate cazurile cu activitatea eficientă a acestor autorități în realizarea interesului public”.

„În urma alegerilor din 11 iulie 2021, societatea civilă, mass-media și în societate se discută tot mai frecvent despre necesitatea ca cei aflați în fruntea autorităților care sunt sub control parlamentar să fie numiți direct de Parlament”, se menționează în proiectul de lege.  

„Pe de o parte, aceasta ar responsabiliza conducătorii acestor autorități în fața Parlamentului și, pe de altă parte, ar asigura angajarea și susținerea politică a Parlamentului în realizarea reformelor la nivelul acestor autorități.”

Conform actualei Legi cu privire la CNA, candidatul la funcţia de director este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic. Deputații PAS propun abrogarea acestui aliniat.

În prezent, funcția de director al CNA este deținută de Ruslan Flocea ales în 2019.

Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a fost format încă în 2002, pe timpul guvernării comuniste. În 2012, Parlamentul a votat proiectul de lege privind reformarea instituției, fiind redenumită în Centrul Naţional Anticorupţie. Atunci, proiectul prevedea ca această entitate să nu mai fie o instituţie guvernamentală, ci una autonomă sub control parlamentar.

În 2013, după tragicul incident de la vânătoarea din Pădurea Domnească, soldat cu decesul omului de afaceri Sorin Paciu, dar și cu un scandal politic de amploare, deputaţii PLDM şi PCRM au trecut CNA din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului.

În 2015, CNA a trecut sub control parlamentar. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce premierul liberal-democrat Valeriu Streleț a inițiat procedura de demitere a directorului instituției, Viorel Chetraru.

Ilie Gulca
11/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii