După proiectul PAS despre alegerea directorului CNA, PSRM denunță politizarea instituțiilor de drept

Ilie Gulca
11/08/2021
Ruslan Flocea, prezentat de Zinaida Greceanîi angajaților CNA în 2019

Socialiștii consideră că numirile în funcție fără concurs la instituțiile de drept, inclusiv la CNA, reprezintă o subordonare politică a acestora. PSRM susține că va lupta pentru apărarea independenței justiției și se va opune capturării statului. Reacția socialiștilor a apărut după proiectul legislativ al PAS despre anularea concursului la alegerea directorului CNA.  

„Este foarte regretabil că asistăm la un proces foarte periculos de supunere a instituțiilor de drept, a justiției, unui partid politic. Noi am luptat ani de zile pentru a elibera țara de un regim care a capturat instituțiile statului ca să ajungem acum la o nouă tentativă cinică de a captura statul și a uzurpa puterea în interesul unui partid”, se menționează într-un comunicat al fracțiunii.

Astfel de inițiative, în opinia PSRM, aruncă țara cu câțiva ani în urmă. Formațiunea susține că astfel de proiecte trebuie consultate pe larg în societate și, înainte de a primi votul deputaților, să aibă expertiza Comisiei de la Veneția.

„Noi vom insista pe necesitatea păstrării independenței instituțiilor de drept și a justiției, dar și pentru că aceste structuri să fie conduse de profesioniști, care nu sunt subordonați niciunui partid și la nicio altă forță”, menționează sursa citată.

Conform modificărilor propuse de PAS, directorul CNA va numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

În prezent, funcția de director al CNA este deținută de Ruslan Flocea ales în 2019. Deși condamnă subordonarea instituțiilor de drept controlului politic, în iulie 2019, PSRM a optat pentru candidatura lui Flocea la șefia CNA.

În 2006, a fost consilier al Zinaidei Greceanîi, prim-viceprim-ministră în guvernul comunist. În 2008, odată cu numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de prim-ministră, Flocea a urmat-o, devenind consilier principal de stat. În decembrie 2016, Flocea a fost numit secretar general al Aparatului președintelui.

Ilie Gulca
11/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii