/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Proiectul lui Litvinenco, care prevede posibilitatea demiterii procurorului general, criticat de experți

missing
11 august 2021, ora 18:28

Proiectul care prevede posibilitatea demiterii procurorului general, înregistrat, marți, de ministrul Justiției, este criticat dur de unii experți. Astfel, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, este de părere că asemenea practici creează precedente periculoase și pune procurorul general la cheremul politicienilor. Inițiativa legislativă nu este privită cu ochi buni nici de către fostul ministru al Justiției, fost președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. În opinia sa, acest pas denotă o necunoaștere a mecanismelor de urmărire penală.

Asemenea practici creează precedente periculoase și pune procurorul general la cheremul politicienilor. Așa a comentat președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, proiectul de lege ce prevede, între altele, demiterea procurorului general, înregistrat ieri de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Potrivit lui Vladislav Gribincea, din punct de veredere politic, ar exista alte mijloace prin care poate fi soluționată neînțelegerea între procurorul general și conducerea țării, cum ar fi comunicarea. Gribincea spune că cele două părți ar trebui să se așeze la masa de discuții și să ajungă la un consens. Mai mult, juristul susține că votarea acestui poriect de lege nu va avea niciun efect, întrucât propunerea de eliberarea din funcție poate să o facă doar Consiliul Superior al Procurorilor.

„Propunerea de eliberare din funcție o face Consiliul Superior al Procurorilor. Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova nu a făcut propuneri de eliberare din funcție, nici măcar de sancționare disciplinară pe situații mult mai critice comise de către procurori, decât ceea ce i se impută acum procurorului general. Eu nu văd cum mecanismul introdus în lege va duce la eliberarea de facto a domnului Stoianoglo. Eu mai degrabă văd asta ca o piruetă legislativă, pentru a intensifica și mai mult presiunea asupra procurorului general, determinându-l să plece”.

Nu vede cu ochi buni acest proiect de lege nici fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase.

„Eu am avut mereu o atutidine critică față de această lege, din cauza că ea, deși concține standarde înalte în materie de organizare a Procuraturii, dar schimbarea regulilor de joc fără schimbarea oamenilor, nu generează niciun rezultat. Trebuia sincronizată adoptarea noii legi cu un proces de eliminare din Procuratură a elementelor corupte, toxice”.

Tănase mai spune că acest pas al actualei guvernări ar fi o irosire de reusurse și timp, care denotă o necunoaștere a mecanismelor de urmărire penală.

„Dacă cineva crede că, dacă își va pune un procuror propriu, care mâine va băga la pușcărie pe baza listelor care sunt trimise de la partid… chestia asta la fel nu va merge. Nici Plahotniuc nu a reușit să o facă. Judecătorii vor fi foarte prudenți în sensul ăsta și nu cred că se va reuși transformarea mecansimului de urmărire penală într-o bâtă represivă politică.

Și fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, s-a arătat critic vizavi de modificările pe care își propune să le facă noua guvernare. Acesta scrie, pe pagina sa de Facebook, că războiul declansat de puterea legislativa și executiva contra Procurorului General va afecta lupta, si asa nu prea eficienta, cu coruptia.

„Sper, totuși, ca cei care au pornit acest război, știu ceva ce nu stiu eu și beneficiile, pe termen lung, vor justifica prețul plătit astăzi. Și repet ceea ce am spus de multe ori – să nu uitam că drumul spre iad este pavat cu bunele intenții”.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat, ieri, un proiect de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii ce prevede mecanisme de evaluare a activității procurorului, dar și posibilitatea eliberării sale din funcție. Anunțul despre înregistarea acestui proiect a venit la scurt timp, după ce subiectul privind activitatea Procuraturii a fost discutat la Consiliul Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu, care nu a avut niciun cuvânt de laudă pentru procurorul general. De partea cealaltă, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care a catalogat aceste acțiuni drept atacuri, precizând că actuala guvernare are un nivel de înțelegere foarte slab în ceea ce privește principiile statului de drept. Tot ieri, și Consiliul Superior al Procurorilor a venit cu o reacție, prin care a precizat că învinuirile aduse vizavi de activitatea procurorilor ar fi nefondate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram