/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Au uitat de promisiune! Lucrările de reparație a unei subterane de la Botanica, pe care și le-au asumat cei de la PP „Șor”, nici nu au început

missing
11 august 2021, ora 21:09

Au promis să reconstruiască o subterană din Capitală, iar cu ocazia asta, au organizat chiar și un eveniment de proporții, la care au prezentat planul de reconstrucție a pasajului. Doar că intențiile bune s-au încheiat aici. Astăzi, după aproape un an de când reprezentanții partidului Șor anunțau că își asumă reparația subteranei din sectorul Botanica, constatăm că lucrurile au rămas neschimbate: pereții se dărâmă, tencuiala se macină din cauza umezelii, iar oamenii străzii depozitează gunoaie. Solicitați de TV8, cei de la partidul Șor nu ne-au putut explica, de ce nu au început lucrările de reparație a subteranei. Deputata Șor, Marina Tauber, care a fost prezentă, acum un an, la acel eveniment, ne-a spus că, mâine, Partidul va veni cu un comentariu în legătură cu acest subiect.

Anul trecut, de ziua Chișinăului, liderul partidului Șor a felicitat chișinăuienii cu Hramul orașului și a declarat că dorește să vadă Capitala curată și amenajată. În context, el s-a arătat gata să contribuie la îmbunătățirea aspectului urbei, iar în acest scop, se angaja să repare încă o trecere subterană din sectorul Botanica și anume – pe cea de la intersecția bulevardului Dacia cu Decebal.

Astfel, câteva săptămâni mai târziu, în plină campanie electorală, în care se lansase inclusiv un reprezentant al Partidului Șor, în preajma acelei subterane s-a organizat un eveniment, la care a fost prezentat proiectul de reconstrucție a pasajului. La ceremonie au fost prezenți atât reprezentanți ai partidului Șor, cât și ai autorităților publice locale.

Echipa noastră de filmare a mers, astăzi, să vadă, dacă cei de la partidul Șor și-au îndeplinit angajamentul pe care și l-au luat.

„Ajunși la fața locului vedem că lucrurile nu s-au mișcat din loc. Ba mai mult, subterana se deteriorează și mai tare, tavanul curge, tencuiala se desprinde, iar această cameră de deservire tehnică s-a transformat într-un focar de infecție, întrucât aici oamenii străzii depozitează aici deșeuri”.

Trecătorii ne-au spus că își amintesc de acea promisiune și încă mai așteaptă ziua, în care va începe reparația acestui pasaj.

„Înainte de Anul Nou, aici, a fost o conferință a Partidului Șor și Klemenko, unul din liderii lor, a spus că aici va fi o trecere subterană, se va reconstrui. Dar, probabil, ceva nu le-a reușit. Când au fost alegerile și era cortul lui Șor, eu m-am apropiat și am întrebat când veți face? Când? Ați promis. Vom face, vom face… Eu le spun că eu tot voi avea nepoți, și strănepoți voi avea…”

„Șor a vorbit din Israel și a spus că, dacă veți vota eu voi face această subterană, dar nimic. Înainte de alegeri ei promit că vor deveni îngeri, dar cand ajung la putere uită tot ce au vorbit. Din păcate, asta e așa”

„Eu chiar locuiesc aici în apropiere și e dezastru mare, nu se poate așa ceva, asta e sănătatea nostră, asta noi respirăm. Te apasă chestia asta și parcă nimerești, nu în subterană, dar undeva la o închisoare”.

În subterană am găsit și omul responsabil de curățenie. Acesta ne-a spus că el le-a cerut superiorilor săi să instaleze o ușă de metal la camera de deservire tehnică, însă a rămas fără răspuns. Totodată, îngrijitorul ne-a mai comunicat că el aduce becuri de acasă și le montează în fiecare dimineață, pentru a vedea atunci când mătură, iar seara le scoate, pentru că peste noapte cineva le fură ori le sparge.

„- Eu aduc de acasă becuri și sera le scot că dimineață nu se vede nimic, nu pot mătura. – Matale aduci dimineața becurile, le pui? – Da, le pun, am o cameră acolo și dimineața când vin, le pun, mă îmbrac și încep a mătura. Ziua nu le iau, seara iar le scot și le pun înapoi”.

O altă subterană, care urma să fie reparată demult, este cea de la gara de sud din capitală.

„Pasajul subteran de la Gara de Sud pare desprins dintr-o altă epocă. Exact la intrare se află o groapă în care poți cădea cu ușurință. Luminile practic nu există, iar scările sunt demolate în totalitate”.

Contrar situației despre care v-am relatat mai sus, cei de la EXDRUPO, care sunt responsabili de amenjarea și curățenia din subterane, ne-au spus că toate pasajele, inclusiv cele în care am filmat azi, se spală o dată la două săptămâni, iar curățenie se face, practic, în fiecare zi. Totuși, aceștia au recunoscut că, de ceva timp, s-a stabilit că acestea vor întra în repatație generală și, ca urmare, lucrări de menținere nu se prea fac. În Chișinău sunt 22 de pasaje subterane. Potrivit autorităților, vara aceasta ar urma să fie reparate cel puțin patru subterane. Persoanele responsabile nu ne-au răspuns la telefon pentru detalii referitoare la termenele stabilite și bugetul necesar în acest sens.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram