image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ultima oră! Ce a decis Curtea Constituțională în privința secretului fiscal

Articolul din Codul Fiscal care se referă la secrectul fiscal a fost declarat constituțional. Hotărârea a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de Curtea Constituțională.

Este vorba de prevederea din Codul Fiscal care stipulează că „Secret fiscal este orice informaţie de care dispun organele cu atribuţii de administrare fiscală, inclusiv informaţia despre contribuabil ce constituie secret comercial, cu excepţia informaţiei despre încălcarea legislaţiei fiscale”

Curtea s-a pronunțat la sesizarea deputatului PAS Dumitru Alaiba care consideră că această normă încalcă dreptul la informație prevăzut în Constituție.

„Se recunoaște constituțional articolul 129, punctul 19 din Codul Fiscal, în măsura în care organele fiscale și instanțele de judecată pot verifica la examinarea cazurilor privind accesul la informații existența unui scop legitim pentru înăsprirea accesului la informațiile care constituie secret fiscal și pot pune în balanță principiile concurente”, se arată în hotărârea emisă astăzi de CC.

Hotărârea Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciun căi de atac.

Noutăţile partenerilor

comentarii: