image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu: Membrii grupărilor Plahotniuc și Platon ar putea fugi din RM; Ce spune despre eventuala demisie a lui Stoianoglo

„Există riscul ca mai multe persoane dn grupările Plahotniuc și Plahotniuc care au fost implicate în acte de corupție ar putea fugi din țară, înainte ca Procuratura Generală să se apuce serios de lucru.” Este declarația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a fost făcută, astăzi, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

În cadrul ședinței a fost examinată situaţia privind măsurile întreprinse de către organele abilitate referitor la prevenirea riscului eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupţie mare.

„Am invitat reprezentanții PG, PA și PCCOCS. Din păcate PG este în vacanță și la propriu și la figurat. S-a prezentat doar un reprezentant doar de la PG. Avem mai multe situații când personaje implicate în ilegalități, în acte de corupție mare au părăsit RM. Vedem lipsă de progrese din partea statului, în special a PG pentru readucerea lor și pentru sancționarea lor. Primul episod a fost în 2019 când a fost a dat regimul Plahotniuc. Pentur că atunci PG era capturată, âteva personaje din acea grupare au fugit imediat: Plahotniuc, Iaralov, Șor, Constantin Botnari. După aceasta anumite persoane din această grupare au continuat să rămână în RM. Recent Andronache și Cavcaliuc au plecat și ei de curând. Există și o altă grupare coruptă care include oameni implicați în abuzur și în raport cu care sunt anumite dosare deschise. Am văzut că a plecat și Platon. Știm că există o listă lungă de oameni care ar putea să plece din țară deoarece nu sunt interdicții. Și ca să nu ne pomenim în situația, ca în exemplul lui Plahotniuc pe care nu-l poate aduce în fața justiției de doi ani, ca să nu avem aceleași scuze de la PG, astăzi am încercat să aflăm răspunsuri”, a declarat Maia Sandu.

Reprezentantul Procuraturii Generale prezent la ședința CSS a dat vina pe procedurile legale, spune președintele RM.

„Procedurile sunt de vină și că nu pot aplica măsuri de restricționare a deplasării pentru că vrea să respecte procedurile. Nu înțelegem de ce în cazul arestării unor oameni de afaceri, profesori, procedurile nu încurcă, iar în cazul hoților de bani mari încurcă. Nu am primit argumente convingătoare și informații liniștitoare că se vor întreprinde măsuri ca cei vizați să nu se poată eschiva de la pedeapsă”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a fost întrebată, în context, dacă se pregătește demisia procurorului general Alexandr Stoianoglo.

„Nu am spus asta, am spus doar că activitatea Procuraturii trebuie să fie evaluată și Parlamentul trebuie să lucreze la acest lucru”, a precizat Maia Sandu.

CSS a formulat mai multe recomandări în adresa PG, printre care evaluarea activității procurorilor care se ocupă de dosarele de corupție mare.

„Ca să ne asigurăm că procurorii nu le permit conștient acestor hoți să plece din țară. Cel mai probabil vom reveni la acest subiect în timp scurt și sperăm că PG va avea răspunsuri competente”, a menționat Maia Sandu.

Președintele RM a mai spus că sunt necesare modificări ale cadrului legal care vor fi discutate cu Ministerul Justiției și vor fi propuse Parlamentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: