image
Sursa foto: Profimedia

Timanovskaya, primul interviu de la venirea în Polonia: A criticat dur regimul Lukașenko

Atleta Kristina Timanovskaya, al cărei refuz de a se mai întoarce în ţara natală a stârnit valuri la Jocurile Olimpice de la Tokyo, le-a îndemnat pe compatrioatele sale din Belarus să-i urmeze exemplul şi şi-a exprimat speranţa că ele "vor înceta să se mai teamă".

Într-un interviu acordat AFP, Kristina Timanovskaya a declarat că ţara sa "nu mai este sigură pentru cetăţenii săi".

"Oamenii se tem să meargă la manifestaţii, pentru că riscă să fie bătuţi sau să ajungă la închisoare", a declarat sportiva de 24 de ani.

"Aş vrea ca ţara mea să fie liberă, aş vrea ca fiecare cetăţean să aibă dreptul la libertatea de expresie, ca toată lumea să poată avea o viaţă normală şi să nu se mai teamă", a declarat ea.

De la alegerile prezidenţiale contestate pe 9 august 2020, Belarus este marcat de ample mişcări de protest împotriva regimului preşedintelui Aleksander Lukashenko, aflat la putere din 1994.

Timanosvakaya a ajuns la Varşovia săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu soţul său, care a obţinut şi el o viză umanitară poloneză. Luni, preşedintele Lukashenko a acuzat-o pe sportivă că este "controlată" de Varşovia.

Kristina Timonovskaia (24 ani), specialistă în probele de 100 m şi 200 m, a susţinut că a scăpat de repatrierea forţată în Belarus, la câteva zile după ce a criticat în mod deschis Federaţia de Atletism din ţara sa, care a înregistrat-o pentru ştafeta de 4x400 m de la Tokyo fără a o anunţa în prealabil.

Temându-se că va ajunge la închisoare dacă se va întoarce în Belarus, sportiva a obţinut asistenţa CIO şi protecţia poliţiei în timp ce se afla pe aeroportul din Tokyo. Timanovskaya s-a refugiat apoi, pentru două nopţi, la ambasada poloneză din capitala Japoniei, înainte de a ajunge în Polonia, cu escală la Viena, după ce autorităţile de la Varşovia i-au acordat o viză umanitară.

Kristina Timanovskaya este una dintre cele peste 2.000 de personalităţi sportive din Belarus care au semnat o scrisoare deschisă în care solicită noi alegeri şi eliberarea prizonierilor politici.

De asemenea, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a sancţionat săptămâna trecută doi antrenori belaruşi, cărora le-a retras acreditările pentru JO de la Tokyo din cauza rolului lor în afacerea Kristina Timonovskaia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: