image
Sursa foto: presedinte.md

PG contraatacă după criticile Maiei Sandu: „Nivelul înțelegerii principiilor statului de drept e neașteptat de slab”

Procuratura Generală a venit cu o reacție după ce președintele Maia Sandu a lansat acuzații în adresa procurorilor în ceea ce privește măsurile întreprinse pentru a preveni fuga din țară a persoanelor implicate în cazurile răsunătoare de corupţie.

„Nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab și, la moment, nu vedem rostul de a mai comenta ceva. Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”, se arată într-o notă expediată în adresa presei de către Procuratura Generală.

Precizăm că, în cadrul ședinței de astăzi a CSS, a fost examinată situaţia privind măsurile întreprinse de către organele abilitate referitor la prevenirea riscului eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupţie mare.

Președintele Maia Sandu a criticat dur activitatea PG, iar CSS a formulat mai multe recomandări în adresa PG, printre care evaluarea activității procurorilor care se ocupă de dosarele de corupție mare.

Totodată, noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat astăzi despre înregistrarea unui proiect de lege prin care procurorul general al Republicii Moldova ar putea fi eliberat din funcție, în cazuri întemeiate, la propunerea CSP.

Litvinenco a menționat că „necesitatea unui astfel de proiect este confirmată în fond de rezultatele alegerilor din 11 iulie, când cetățenii au votat masiv împotriva nedreptății, inclusiv împotriva inacțiunii procurorului general, de evoluția dosarelor importanță națională, dar și de aspectele discutate la ședința Consiliului Suprem de Securitate de astăzi”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: