(video) Ultima oră! CC a declarat constituțională noțiunea de secret fiscal din Codul Fiscal, cu o anumită condiție. Care este aceasta

Curtea Constituțională a examinat, astăzi, sesizarea cu privire la controlul constituționalității articolului 129 punct 19 din Codul Fiscal. Acesta prevede noțiunea de secret fiscal. Autorul sesizării depuse la CC este deputatul PAS Dumitru Alaiba. Care este decizia CC vedeți mai jos.

Foto:

(update 11:20) CC a admis parțial sesizarea privind controlul constituționalității art 129, punctul 19 din Codul Fiscal și l-a recunoscut drept constituțional, în măsura în care organele fiscale și instanțele de judecată pot verifica, la examinarea cazurilor privind accesul la informații existența unui scop legitim pentru îngrădirea accesului la informațiile care constituie secret fiscal și pot pune în balanță principiile concurente.

(update 10:35) Judecătorii CC se retrag în camera de consiliu. Pronunțarea hotărârii va avea loc la ora 11:15.

(update 10:20) Reprezentantul Parlamentului la CC, Valeriu Cuciuc: Sesizarea necesită a fi respinsă. Noțiunea de secret fiscal este divizată în legislația tuturor statelor lumii, balanța între interesul legitim particular și interesul public este ghidată de legislația țărilor respective, inclusiv obligația de ghidare a datelor personale și totdată, trecerea testului de interes legitim. Problema nu ține de constituționalitate, ci de aplicarea normei juridice și interpretarea abstractă a noțiunii de secret fiscal nu produce efect juridic. Totodată, noțiunea are scopul real, justificat, de protecție a unui interes legitim.

(update 10:10) Judecătorul CC Serghei Țurcan: Potrivit autorului sesizării, definiția secretului fiscal este ambiguă, fapt ce duce la aplicarea abuzivă a acestei prevederi de către organele fiscale. Iar având în vedere ambiguitatea conceptului de secret fiscal, organele fiscale cataloghează toate informațiile cu privire la quantumul contribuțiilor ca fiind secret fiscal și refuză să facă disponibile aceste informații, solicitate de societatea civilă și de reprezentanții mass media. Astfel, este încălcat dreptul la accesul informației de interes public. Articolul contestat contravine articolelor 34 și 54 din constituție.

(update 10:05) Autorul sesizării, deputatul PAS Dumitru Alaiba, nu este prezent la ședința CC.

Articolul 129 din Codul Fiscal prevede „noţiuni în scopul exercitării administrării fiscale, iar punctul 19 precizează că secretul fiscal presupune „orice informaţie de care dispun organele cu atribuţii de administrare fiscală, inclusiv informaţia despre contribuabil ce constituie secret comercial, cu excepţia informaţiei despre încălcarea legislaţiei fiscale”.


Urmăriți live, pe UNIMEDIA, ședința CC:



Pub