(video) Președinta CC, Domnica Manole, explică decizia Curții privind noțiunea de secret fiscal

Președinta Curții Constituționale,, Domnica Manole, a explicat, în cadrul unui briefing de presă, decizia CC privind declararea drept constituțională a noțiunii de secret fiscal, din Codul Fiscal al R. Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Curtea și-a efectuat analiza în baza art.34 din Constituție, care garantează dreptul la informație și a observat că subcategoria secretului comercial din categoria secretului fiscal este definită în alte acte normative. De exemplu, articolul 2047, al.3 din Codul Civil, prevede informațiile care prezintă secrete comerciale. De asemenea, Curtea a considerat că prin textul „orice informație de care dispun organele cu atribuție de administrare fiscală” pot fi avute în vedere informațiile care sunt obținute, prelucrate și gestionate de organele fiscale, având în vedere sfera largă de funcții și atribuții pe care le dețin. Așadar, din analiza abstractă a normei contestate, Curtea a reținut că ingerința în dreptul la informație este prevăzută de lege. Serviciul Fiscal de Stat are obligația de a nu divulga informațiile referitoare la viața personală, la cinstea și demnitatea persoanei. Această instituție are atribuția de a efectua o anchetă penală în privința infracțiunilor date în competența sa, ale cărei materiale sunt confidențiale. Curtea a reținut că protecția acestor informații urmărește mai multe scopuri legitime, generate de art.54, al.2 din Constituție. Scopurile avute în vedere sunt protejarea drepturilor, a libertăților și a demnității altor persoane, împiedicarea divulgării informațiilor confidențiale și prevenirea comiterii de infracțiuni. Curtea a reținut că informațiile pe care le deține SFS pot fi încadrate în unele cazuri nu doar în categoria secretului fiscal, dar și în cea a secretului de stat”, a punctat președinta CC, Domnica Manole.

Urmăriți briefingul integral, pe UNIMEDIA:



CurteaConstituțională a examinat, astăzi, sesizarea cu privire lacontrolul constituționalității articolului 129 punct 19 din CodulFiscal. Acesta prevede noțiunea de secret fiscal. Autorul sesizării depuse la CC este deputatul PAS Dumitru Alaiba.


Pub