Un studiu arată că europenii își doresc să renunțe la fumat, dar întâmpină greutăți din cauza reglementărilor

Asociația Europeană pentru Reducerea Riscurilor Tutunului (ETHRA) a realizat un studiu privind utilizatorii de nicotină din Uniune Europeană. Datele sondajului arată că peste 80% dintre fumătorii care au reușit să renunțe la acest obicei au optat pentru dispozitivele electronice de livrare a nicotinei, motivul fiind potențialul lor de reducere a riscurilor. Totodată, 67% dintre respondenți au declarat că doresc să renunțe la fumat, însă, întâmpină anumite bariere, relatează Infotag.

Foto:

În cadrul sondajului, ETHRA a analizat mai multe subiecte printre care fumatul și dorința de a renunța la fumat, utilizarea produselor electronice mai sigure de livrare a nicotinei, precum și barierele în calea schimbării, cauzate de reglementările europene și naționale. La studiul au participat peste 37.000 de persoane, inclusiv circa 35.000 de rezidenți din UE.

Conform datelor cercetării, peste 27.000 dintre participanții la sondaj au renunțat complet la fumat. Dispozitivele electronice de livrare a nicotinei, snus-ul și plicurile cu nicotină au fost principalele alternative cu risc redus la care au apelat fumătorii pentru a renunța la acest obicei. 83,5% dintre cei care au utilizat țigări electronice și 73,7 % dintre respondenții care au folosit snus-ul, au reușit să renunțe la fumat.

Peste 93% dintre utilizatorii de țigări electronice și 75% dintre cei care au folosit snus-ul au declarat că au optat pentru aceste produse pentru potențialul lor de reducere a riscurilor și, respectiv, îmbunătățirea stării de sănătate.

Raportul arată că prețul redus, în comparație cu țigările obișnuite, disponibilitatea aromelor și a produselor, precum și capacitatea de a ajusta produsele de vaping sunt alți factori importanți pentru consumatori atunci când trec la alternativele cu risc redus.

„Cu toate acestea, fumatul rămâne modul predominant de consum de nicotină în Europa. Mai mult de 67% dintre fumătorii actuali, care au participat la sondajul nostru, au declarat că doresc să renunțe la fumat, însă întâmpină mai multe bariere", a declarat ETHRA.

Potrivit sondajului, lipsa de disponibilitate a produselor cu nicotină cu risc scăzut reprezintă un obstacol major pentru consumatorii care doresc să renunțe la fumat. Interdicția UE privind vânzarea de snus (cu excepția Suediei), ilustrează această barieră, 31% dintre fumătorii actuali indicând că ar fi interesați să încerce snus-ul, dacă vânzarea acestuia ar fi legalizată în UE.

Un sfert (24,3%) dintre cei care fumează, dar care doresc să renunțe la fumat, au citat prețul ridicat al alternativelor țigărilor ca fiind o barieră în calea renunțării la fumat. Această cifră crește la 44,7% în țările cu o taxă ridicată pentru produsele electronice de livrare a nicotinei (Estonia, Finlanda și Portugalia).


Pub