(doc) Sergiu Litvinenco a înregistrat un proiect de lege, care ar face posibilă evaluarea Procurorului General și demiterea acestuia

Un proiect de lege ce prevede posibilitatea demiterii Procurorului General a fost înregistrat, astăzi, la Parlament. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Foto:
„Această necesitate este confirmată și de rezultatele alegerilor din 11 iulie, când cetățenii au votat masiv împotriva nedreptății, inclusiv împotriva inacțiunii Procurorului General, de evoluția marii corupții, dar și de aspectele discutate astăzi la Consiliul Suprem de Securitate. În context, a fost  înregistrat astăzi un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Proiectul legii vine să modifice actuala lege cu privire la Procuratură în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activității Procurorului General, dar și pentru instituirea răspunderii disciplinare a Procurorului General. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor”, a menționat Sergiu Litvinenco.

„În esență, modificările propuse extind procedurile existente în lege pentru procurori și față de Procurorul General, cu unele mici ajustări determinate de subiectul acțiunii. Modificările propuse nu vor afecta independența și autonomia Procuraturii și a Procurorului General, întrucât Consiliului Superior al Procurorilor îi rămâne rolul decisiv la luarea deciziei. Totodată, aceste modificări conțin suficiente garanții pentru a asigura proceduri corecte atât în cazul evaluării performanțelor, cât și în ceea ce privește procedura disciplinară”, a precizat ministrul Justiției. 

„Alte prevederi din proiectul propus se referă și la modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor, într-o formulă care va asigura o mai mare independență a organului, dar și la suspendarea Procurorului General pe parcursul urmăririi penale și numirea unui interimar pentru această perioadă. Reieșind din prevederile legale în vigoare, activitatea Procurorului General este lipsită de orice formă de control efectiv și de vreo procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta își realizează atribuțiile sale legale în mod conștiincios și în interesul statului sau, din contra, acționează în favoarea unor grupuri de interese și/sau criminale. Alfel spus, nu este posibilă sancționarea Procurorului General chiar dacă, de exemplu, timp de 7 ani acesta nu întreprinde nicio acțiune sau, după caz, timp de 7 ani acesta acționează exclusiv în favoarea grupurilor oligarhice. Proiectul de lege înregistrat astăzi vine să restabilească un oarecare echilibru între drepturile și obligațiile Procurorului General, astfel încât pe parcursul mandatului acesta să ia decizii mai calculate și mai corecte, cunoscând că există riscul de sancționare” a mai adăugat acesta.



În luna iulie, Procurorul General declara că nu va demisiona din funcție, chiar dacă exponenții noii guvernări își doresc acest lucru. „Eu nu cred că deputații ies cu așa declarații din inițiativă proprie. Lucrurile acestea sunt coordonate și îmi pare rău că vin din instituțiile statului. Vă amintesc că în Republica Moldova puterea Legislativă, Executivă și cea Judecătorească sunt separate, dar colaborează pentru realizarea obiectivelor”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Sergiu Litvinenco în repetate rânduri a făcut diferite declarații prin care i-a sugerat lui Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât „nu s-ar isprăvi cu dosarele mari de corupție și ar fi lăsat infractorii să fugă din țară”. Asta după ce omul de afaceri Veaceslav Platon a plecat duminică la Londra și a stârnit un val de critici, deși nu avea vreo interdicție de ieșire din țară.


Pub