Pași rapizi pentru înlocuirea lui Stoianoglo: Deputații vineri vor examina proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, dar și alte proiecte vor fi examinate vineri, 13 august, de către deputați într-o ședință extraordinară la Parlament. În perioada 13-25 august curent, Legislativul se va convoca și sesiune extraordinară, o hotărâre în acest sens fiind aprobată de Biroul permanent al Parlamentului.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul ordinii de zi, aprobat de Biroul permanent, include proiectul de modificare a Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și Legii privind declararea averii și a intereselor personale; proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură; proiectul de lege pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere; proiectul de modificare a articolului 8 din Legea cu privire la Centrul Național Anticorupție; proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (transparența modului de alegere a membrilor CSM și CSP).

De asemenea, în ordinea de zi propusă figurează mai multe proiecte de hotărâre: proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului; proiectul de hotărâre privind demisia unor membri ai Plenului Consiliului Concurenței.

Maia Sandu a declarat, astăzi, după ședința Consiliuui Suprem de Securitate, că activitatea organelor Procuraturii la moment este „anemică” și urmează a fi făcute modificări în legislație în acest sens.

Ulterior, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a înregistrat un proiect de lege, care ar face posibilă evaluarea Procurorului General și demiterea acestuia.

Procuratura Generală a venit cu o reacție, după declarațiile făcute de șefa statului, Maia Sandu, în urma ședinței Consiliuui Suprem de Securitate, dar și de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, cu privire la proiectul ce prevede posibilitatea demiterii Procurorului General.

Și prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că șeful PG riscă să fie demis. Întrebată dacă Procurorul General va fi schimbat, aceasta a menționat: „Da, vom face acțiuni pentru ca procuratura să înceapă să funcționeze în interesul oamenilor”.

În luna iulie, Procurorul General declara că nu va demisiona din funcție, chiar dacă exponenții noii guvernări își doresc acest lucru. „Eu nu cred că deputații ies cu așa declarații din inițiativă proprie. Lucrurile acestea sunt coordonate și îmi pare rău că vin din instituțiile statului. Vă amintesc că în Republica Moldova puterea Legislativă, Executivă și cea Judecătorească sunt separate, dar colaborează pentru realizarea obiectivelor”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Sergiu Litvinenco în repetate rânduri a făcut diferite declarații prin care i-a sugerat lui Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât „nu s-ar isprăvi cu dosarele mari de corupție și ar fi lăsat infractorii să fugă din țară”. Asta după ce omul de afaceri Veaceslav Platon a plecat duminică la Londra și a stârnit un val de critici, deși nu avea vreo interdicție de ieșire din țară.


Pub