Activistul din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba, condamnat pentru fapte de „extremism”, a fost eliberat din detenție

Activistul din regiunea transnistreană, Ghenadie Ciorba, condamnat pentru fapte de extremism, a fost eliberat din detenție. Recursul a fost examinat astăzi de către pretinsa judecătorie supremă de la Tiraspol, care a decis eliberarea acestuia, anunță Promo-Lex.

Foto: fb/Promo-Lex
Ghenadie Ciorba este un activist vocal în stânga Nistrului. Anul trecut, acesta a venit cu mai multe critici la adresa administrației de facto de la Tiraspol. În iulie 2020, el a fost reținut de către structurile de forță din regiunea transnistreană, fiind învinuit de organizarea unui protest ilegal, desfășurat spontan împotriva restricțiilor anti-Covid impuse de către administrația de facto. În scurt timp, Ghenadie Ciorba a fost învinuit pentru fapte de extremism.

Ghenadie Ciorbă s-a aflat în detenție ilegală mai mult de un an, perioadă în care avocații Promo-LEX au depus mai multe eforturi pentru a obține eliberarea a acestuia.

La 19 iulie 2021 pretinsa instanță de judecată din orașul Râbnița l-a condamnat pe Ghenadie Ciorba la 3 ani și 3 luni pentru fapte de „extremism.”

Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului și nu acțiune de extremism. Aceasta trebuie garantată pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii al Departamentului de Stat al SUA a cerut eliberare a cetățeanului Republicii Moldova Ghenadie Ciorba, care pe lângă perioada de reținere nefondată de peste un an (03 iulie 2020- 18 iulie 2021) urmează a fi privat ilegal de libertate pentru încă 3 ani și 3 luni în regiunea transnistreană. Într-un mesaj publicat pe Twitter, SUA condamnă privarea de libertate a lui Ghenadie Ciorba. De asemenea, Biroul nu este de acord și cu decizia de al amenda pe Mihail Ermurachi pentru opiniile exprimate public.

Biroul politici de reintegrare a sesizat autoritățile naționale competente în legătură cu „condamnarea” din data de 19 iulie curent, a cetățeanului Republicii Moldova Ghenadii Ciorba, care pe lângă perioada de reținere nefondată de peste un an (03 iulie 2020- 18 iulie 2021) urmează a fi privat ilegal de libertate pentru încă 3 ani și 3 luni în regiunea transnistreană.

Acesta a fost reținut ilegal la 3 iulie 2020, în orașul Rîbnița, în urma exprimării dezacordului de restricționare abuzivă de către Tiraspol (sub pretinse pretexte pandemice) a dreptului la libera circulație a locuitorilor între ambele maluri ale râului Nistru.


Pub