01:10:37 29.03.2024
Stiri

Biroul pentru Politici de Reintegrare dă asigurări că elevii Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, instituție hărțuită de așa-zisele autorități separatiste, vor merge la școală de la 1 septembrie

Actualitate 10.08.2021 09:38 Vizualizări1132 Autor: Ziarul National
Biroul pentru Politici de Reintegrare dă asigurări că elevii Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, instituție hărțuită de așa-zisele autorități separatiste, vor merge la școală de la 1 septembrie


Situația Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, singura instituție cu predare în limba română din acest municipiu, ar fi fost rezolvată, iar elevii vor putea merge în clase de la 1 septembrie curent, dă asigurări noua conducere a Biroului pentru Politici de Reintegrare de la Chișinău.

Un comunicat de presă al instituției arată că, imediat după ce în spațiul public au apărut informații despre faptul că așa-zisa administrație de la Tiraspol a decis suspendarea pentru o perioadă de trei luni a activității liceului, pe care refuză să-l înregistreze, după schimbarea directorului la ordinul fostei ministre a Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, Chișinăul a intervenit la nivelul reprezentanților politici în procesul de reglementare transnistreană.

Noua conducere a Biroului a informat mediatorii și observatorii formatului de negocieri „5+2” și a sesizat Tiraspolul, exprimându-și „îngrijorarea în legătura cu potențiala tensionare premeditată a situației în jurul acestei instituții de învățământ”.

De asemenea, autoritățile de la Chișinău au cerut respectarea înțelegerilor anterior agreate, abținerea de la acțiuni unilaterale, eliminarea barierelor artificiale și soluționarea problemelor constatate.

„Biroul pentru Politici de Reintegrare și vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, sunt într-un contact permanent cu oficiul reprezentantului politic de la Tiraspol, Misiunea OSCE în R. Moldova, partenerii internaționali relevanți și conducerea liceului, iar în rezultatul mobilizării eforturilor și al interacțiunii constructive s-a reușit depășirea dificultăților anterior remarcate și revenirea la o activitate funcțională a instituției, cu desfășurarea pregătirilor necesare pentru începutul noului an școlar și organizarea unui proces de studii calitativ.

Evidențiem că dificultăți aproximativ similare au fost raportate anterior și de către Liceul Teoretic „Evrika” din orașul Râbnița. Și în acest caz au fost dispuse măsuri prompte pentru revenirea proceselor în albia normalității”, cităm dintr-un comunicat de presă al Biroului condus de Kulminski.

Autoritățile de la Chișinău mai informează că vor monitoriza constant situația tuturor celor opt instituții de învățământ cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană pentru a fi asigurată buna lor funcționare și desfășurarea procesului educațional în conformitate cu exigențele naționale și internaționale în vigoare.

Amintim că Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a anunțat recent că autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au suspendat activitatea singurului liceu cu predare în limba română „Lucian Blaga” din oraș pentru trei luni și au refuzat să înregistreze instituția de învățământ. Înregistrarea era necesară după ce ministerul de resort de la Chișinău l-a demis pe directorul liceului, Ion Iovcev, pentru că a atins vârsta de pensionare, și a desemnat un șef interimar la această instituție.

Ombudsmanul atenționa că, în aceste circumstanțe, copiii care frecventează această instituție de învățământ nu vor putea să învețe în noul an școlar 2021-2022, fapt care îngrădește realizarea efectivă a drepturilor copiilor la educație.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md