Rusia vrea mai multe produse din CSI, respectiv și din Moldova. Legumele și fructele la ei, acum, costă cât caviarul!

10 Aug. 2021, 13:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Aug. 2021, 13:03 // Actual //  MD Bani

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a dat indicații să fie mărit importul de produse agricole în țară din CSI pentru a stabiliza prețurile la produse, fapt care ar putea viza și producătorii din Republica Moldova. O dispoziție în acest sens a fost publicat pe site-ului oficial al Kremlinului, scrie Realitatea.md.

„Guvernul Rusiei, în contextul stabilizării prețurilor la produse alimentare, urmează să ia măsuri, printre care creșterea volumului importului de produse agricole pe teritoriul țării din statele membre CSI. Serviciul Federal Antimonopol (FAS) va asigura monitorizarea formării prețurilor la produsele alimentare vândute prin rețelele comerciale”, scrie în dispoziția prezidențială.

Totodată, urmează să fie întocmite rapoarte privind rezultatele măsurii. Primul până la 1 septembrie 2021, celelalte – o dată într-un trimestru.

„Se recomandă înalților oficiali (șefi ai organelor executive ale puterii de stat) în comun cu Guvernul Rusiei să asigure accesul nestingherit al producătorilor agricoli autohtoni la comerțul cu amănuntul, târguri, facilități comerciale non-staționare și de distribuție pentru a extinde oportunitățile lor de a-și vinde produsele”, mai scrie în dispoziție.

Până pe 15 august curent, autoritățile trebuie să aibă deja o dare de seamă privind implementarea măsurii.

Este de menționat că rușii se confruntă cu prețuri majorate la produse, mai ales, în orașe cum ar fi Bilibino sau Anadîr. Potrivit presei locale, un kilogram de roșii costă 1.000 de ruble, ceea ce înseamnă puțin peste 240 de lei, de cartofi – 560 de ruble (135 de lei), de ceapă – 620 de ruble (150 de lei), de morcov – 600 de ruble (145 de lei). O legătură de banane costă 700 de ruble (170 de lei), iar lămâile – 500 de ruble (puțin peste 120 de lei). 10 ouă costă 400 de ruble (97 de lei).

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău