Cod roșu de alertă COVID-19 în trei raioane din Moldova. Ar putea fi introduse noi restricții pentru prevenirea COVID-19

Centrul-COVID-aprilie-2020-70-1024×684-1-1920×1020-c-default

Raioanele Cahul, Vulcănești și Edineț au întrat în Cod roșu de alertă epidemiologică COVID-19, a anunțat astăzi Ala Nemerenco, ministra Sănătății, într-o postare pe Facebook.

Ministra a precizat că numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere, cu 16,9 %, iar numărul cazurilor de deces, asociate COVID-19 a crescut cu 145,5 %, în ultima săptămână.

În același timp, Ala Nemerenco menționează că 98 % dintre persoanele internate cu forme grave de COVID-19 nu sunt vaccinate, 99 % dintre persoanele internate în terapia intensivă nu sunt vaccinate, 100 % din mamele spitalizate cu copii ce suferă de COVID-19 nu sunt vaccinate, 90 % din cei care au făcut boala nu sunt vaccinați.

Svetlana Nicolăescu, secretară de stat la Ministerul Sănătății, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în viitorul apropiat va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în urma cărei ar putea fi introduse noi restricții pentru prevenirea COVID-19.

Totodată, aceasta a atras atenția asupra ratei joase de vaccinare în rândul angajaților sistemului de educație, de circa 30 %. În context, le-a recomandat să se vaccineze pentru a oferi siguranță copiilor, odată cu revenirea la școală. 

„La nivel mondial, 30 % din populație a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, iar zilnic, sunt administrate mai mult de 38 000 000 de doze de vaccin. Atenționăm oamenii de toate categoriile de vârstă care sunt eligibili pentru imunizare. E ultima șansă să mergeți la vaccinare, să vă protejați și să începeți anul școlar alături de copii, în siguranță.  Virusul va crea noi variante, iar următoarea ar putea fi mai contagioasă și mai fatală”, a menționat președinta Consiliului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco.

Potrivit ultimelor rapoarte, 87,5 % din lucrătorii medicali au fost imunizați împotriva virusului. Asta a determinat reducerea cu 90 % a ratei de imbolnavire  în rândul acestora. De altfel, de la începutul campaniei de imunizare, au fost raportate 1 456 reacții adverse, dintre care 93 % cu forme ușoare, 6,9 % cu forme moderate.

În ceea ce privește acoperirea vaccinală în regiunile țării, cele mai bune rezultate sunt înregistrate în municipiul Chișinău – 28,5 %, Soroca – 21 %, Dubăsari – 20 %. În același timp, în raioanele Sângerei, Taraclia și UTA Găgăuzia, se înregistrează cea mai redusă acoperire vaccinală din țară de 10,3 % – 13 %. La fel, o rată mică se numără în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

Până în prezent, Republica Moldova a recepționat 1 567 350 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile în sănătate la nivel național și internațional, fiind singura soluție pentru a opri pandemia.

Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.

În Republica Moldova, acoperirea vaccinală împotriva COVID-19 a atins rata de 18,8 %, fiind administrate 1 099 094 de doze de vaccin. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței săptămânale. 

„COVID-19 nu a dispărut. Dimpotrivă, odată cu apariția noilor variante, virusul se răspândește mai rapid, timp de câteva secunde și este mult mai agresiv.

Vaccinarea rămâne unica șansă de a preveni formele grave și decesele provocate de COVID-19. Vaccinurile, prezente în Republica Moldova, sunt autorizate de cele mai importante instituții internaționale în domeniu, fiind eficiente și sigure.

Pentru a vă proteja sănătatea și viața, vă îndemnăm să purtați masca de protecție, să păstrați distanța socială, să vă spălați regulat pe mâini, să evitați locurile aglomerate”, scrie Ministerul Sănătății.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente