Natalia Gavriliţa, despre soarta lui Alexandr Stoianoglo: „Avem mandatul cetăţenilor să modificăm felul în care acţionează Procuratura”

Julieta Saviţchi
10/08/2021

Noua guvernare este nemulţumită de activitatea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, şi va recurge la modificări în legislaţie pentru a-l putea demite. Declaraţii în acest sens a făcut şefa cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţa, în cadrul emisiunii în PROfunzime de la postul de televiziune PRO TV Chişinău.

„Procurorul general va fi demis, iar sistemul curăţat. Noi avem opinia cetăţenilor. Cetăţenii nu înţeleg cum un procuror poate activa doi ani de zile şi în aceşti doi ani să nu fie nimeni pedepsit. Dimpotrivă, să fie eliberaţi criminalii din închisoare. Pleacă unul ca unul în ţări străine. Noi avem mandatul de la cetăţeni să modificăm felul în care acţionează Procuratura”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Şefa cabinetului de miniştri a precizat că urmează să se opereze modificări în legislaţie, pentru a putea evalua activitatea procurorului general. „Vom merge cu modificări de legi, cu paşi pentru a evalua. Nu este atât de uşor, dar noi vom munci în acest sens. Ne vom asigura că nu există doar independenţă, dar şi responsabilitate. Nu putem să trăim în această minciună că, sistemul judecătoresc este independent, sistemul procurorilor este independent. Independent de ce? De lege, de justiţie, de oameni? Această independenţă presupune o mare responsabilitate în faţa oamenilor. Ei au spus foarte clar că vor o schimbare, pentru că nu mai pot de atâta nedreptate. Vom munci pentru ca Procuratura să activeze în interesul oamenilor”, a spus şefa Guvernului.

Un argument adus de Natalia Gavriliţa în defavoarea actualului procuror general a fost eliberarea din detenţie şi plecarea din ţară a lui Veaceslav Platon. „De ce i s-a permis să plece? Procurorul general operează cu asigurări. Deci, nu putem permite asemenea lucruri. Noi vom discuta cu Guvernul Marii Britanii. Însă ar fi mai uşor dacă Procuratura ar avea intenţii serioase ca să pedepsească aceste persoane. Noi vom utiliza toate relaţiile diplomatice pentru a-i putea pedepsi”, a spus Gavriliţa.

Julieta Saviţchi
10/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii