Parlamentul va avea cinci deputaţi noi. Printre ei, un medic implicat într-un scandal legat de decesul unui copil

Julieta Saviţchi
10/08/2021

Cinci candidaţi supleanţi de pe lista electorală a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) vor ajunge în posesia mandatelor de deputat. Aceştea urmează să-i inlocuiască pe Natalia Gavriliţa, Andrei Spânu, Sergiu Litvinenco şi Dumitru Budeadschi, care au plecat la Guvern, şi pe Rosian Vasiloi care a fost numit şef al Poliţiei de Frontieră.

Viitorii deputaţi, trei jurişti, un profesor şi un medic, au ocupat poziţiile 64 – 68 de pe lista electorală PAS pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Viorel Barda

Viorel Barda, 40 de ani, este jurist şi șef al Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova.

În Declaraţia de avere şi interese personale, Barda a declarat doar venituri salariale de 81.339 de lei, iar soţia sa, angajată la o întreprindere mixtă, a contribuit la bugetul familiei cu 95.844. Acesta a mai raportat şi o donaţie de 33.400 de euro, primită de soţia sa, fără ca să precizeze cine a donat banii.

Familia deţine în proprietate un mic apartament şi trei automobile mai vechi.

Ana Calinici, 28 de ani, de profesie juristă, locuitoare a oraşului Ialoveni. Este asistenta deputatei PAS, Galina Sajin, dar a prestat servicii şi pentru deputatul Radu Marian.

Ana Calinici

Calinici a.raportat pentru ultimii doi ani venituri de 148.000 de lei din salariul de asistent de deputat, 23 400 de RON din serviciile prestate Parlamentul României și 31 477 pentru prestarea serviicilor Asociației „Forumul pentru Transparenţă, Implicare, Unitate și Schimbare”.

Evghenia Cojocari, 55 de ani, pedagog de profesie, locuitoare din Satul Nou, raionul Cimişlia.

Evghenia Cojocari

Cojocari a declarat pentru ultimii doi ani venituri de 53 de mii de shekel pe care i-ar fi primit drept remunerare pentru „serviciile sociale” prestate unor familii din Israel. Cu 134 de euro a fost remunerată de către Comisia Electorală Centrală (CEC).

Boris Popa, 64 de ani, jurist şi consilier raional în Şoldăneşti. Boris Popa a avut pentru ultimii doi ani venituri salariale de doar 4800 de lei, iar 1200 de lei i-a adunat din îndemnizaţiile de consilier raional. Venitul de bază al lui Boris Popa l-a constituit pensia 120 de mii de lei, 5000 de lei pe lună.

Bărbatul mai deţine în proprietate şase terenuri agricole.

Ana Oglindă, 62 de ani, este medic reanimatolog la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău.

Ana Oglindă

În 2018, Ana Oglindă a fost subiectul unui scandal mediatic, după ce un cuplu a acuzat-o de moartea fiului lor de 12 ani. Marin Botnaru, tatăl copilului, a declarat că în timp ce fiul său se zbătea între viaţă şi moarte pe patul de reanimare, Ana Oglindă a plecat pe motiv că era zi liberă şi trebuia să-şi viziteze naşii. Ulterior, Ana Oglindă s-a justificat că victima suferea de o boală genetică rară, care i-a provocat decesul. Mama copilului, Ludmila Botnaru, a declarat în presă că băiatul avea probleme de sănătate, dar era menţinut datorită unei diete echilibrate, iar la spital au mers pentru un control de rutină, după ce au revenit din Germania.

Soţii Botnaru au depus o plângere la poliţie pentru malpraxis, care încă nu a avut finalitate.

Ana Oglindă a raportat, pentru ultimii doi ani, venituri din salariul de medic de 221.089 de lei, iar 140.994 de lei i-a câştigat din activitatea didactică la Universitatea de Medicină şi Farmaceutică. Femeia a mai avut venituri de 141.376 de mii de lei din pensie.

Familia deţine în proprietate un apartament, o casă de locuit, un automobil vechi şi 5 conturi bancare în care păstrează 615.443 de lei şi peste 5000 de euro.


 

Julieta Saviţchi
10/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii