Curtea Constituţională a lăsat în vigoare articolul privind secretul fiscal

Julieta Saviţchi
10/08/2021

Curtea Constituţională (CC) a lăsat în vigoare norma legală prevăzută de articolul 129 din Codul Fiscal prin care funcţionarii nu pot dezvălui informaţiile despre impozitele achitate de contribuabili.

„Curtea și-a efectuat analiza în baza articolului 34 din Constituție, care garantează dreptul la informație și a observat că subcategoria secretului comercial din categoria secretului fiscal este definită în alte acte normative. De exemplu, articolul 2047, alineat 3 din Codul Civil, prevede informațiile care prezintă secrete comerciale. De asemenea, Curtea a considerat că prin textul „orice informație de care dispun organele cu atribuție de administrare fiscală” pot fi avute în vedere informațiile care sunt obținute, prelucrate și gestionate de organele fiscale, având în vedere sfera largă de funcții și atribuții pe care le dețin. Așadar, din analiza abstractă a normei contestate, Curtea a reținut că ingerința în dreptul la informație este prevăzută de lege. Serviciul Fiscal de Stat are obligația de a nu divulga informațiile referitoare la viața personală, la cinstea și demnitatea persoanei. Această instituție are atribuția de a efectua o anchetă penală în privința infracțiunilor date în competența sa, ale cărei materiale sunt confidențiale”, a explicat Domnica Manole, preşedinta CC.

Curtea a reținut că protecția acestor informații urmărește mai multe scopuri legitime, generate de Constituție, cum ar fi protejarea drepturilor, a libertăților și a demnității altor persoane, împiedicarea divulgării informațiilor confidențiale și prevenirea comiterii de infracțiuni. Curtea a reținut că informațiile pe care le deține Serviciul Fiscal de Stat pot fi încadrate în unele cazuri nu doar în categoria secretului fiscal, dar și în cea a secretului de stat.

Sesizarea a fost depusă de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, după ce, la începutul lunii februarie, Fiscul a refuzat sî-i ofere informaţii despre impozitele achitate la stat de Alexandru Dodon, fratele fostului şef al statului, Igor Dodon.

Autorul sesizării a invocat că prin norma contestată se încalcă prevederile constituţionale privind dreptul şi liberul acces al cetăţenilor la informaţie şi constituie un impediment în calea transparenței și a interesului public, precum și a eforturilor de prevenire a corupției și evaziunii fiscale.

Julieta Saviţchi
10/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii