Maia Sandu îl va primi mâine la Chișinău pe trimisul Kremlinului și specialistul pe dosarul transnistrean, Dmitri Kozak

Mădălin Necșuțu
10/08/2021

Președintele Maia Sandu a anuțat marți în cadrul unui briefing de presă că se va întâlni, mâine, la Chișinău, cu șeful-adjunct al Administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak.

„Președintele Republicii Moldova este responsabil de politică externă sau are prerogativă în domeniul politicii externe. respectiv, eu voi avea întrevederea cu oficialul rus. De asemenea va participa viceprim-ministru, ministru pentru afaceri externe și viceprim-ministrul responsabil de reintegrare, pornind de la competențele funcționale”, a declarat marți președintele Maia Sandu într-o conferință de presă.

Vizita oficialului rus vine imediat după formarea săptămâna trecută la Chișinău a unui nou guvern pro-european, condus de Natalia Gavriliță. Noua putere de la Chișinău a afirmat că dorește o relație de reciprocitate și respect cu Moscova. Anterior, mai mulți deputați ruși din Duma de Stat au declarat că Rusia va urmări atent situația din Moldova și la nevoie, în cazul în care Moldova va lua o poziție anti-rusă va activa „factorul transnistrean”.

„Politica rusă față de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: dacă acest guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom acționa în consecință, în special, atunci ne vom consolida factorul transnistrean”, a declarat imediat după alegerile parlamentare de la Chișinău, pe 12 iulie, Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții.

Luni, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, l-a primit în audiență pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vașnețov. „Am efectuat un schimb de opinii privind principalele prioritățile pe plan bilateral. În context, am reiterat intenția noului Guvern de la Chișinău de a promova un dialog constructiv și reciproc avantajos cu Federația Rusă”, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.

 

Mădălin Necșuțu
10/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii